Wigilijna kapusta z grzybami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kapustę z grzybami przygotowuję według przepisu mojej mamy, jaką pamiętam z domu rodzinnego. Kapusta bardzo smaczna i lubiana przez moją rodzinkę, czasem do kapusty dodaję ugotowanego całego grochu i wtedy dopiero można się zjadać.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

potrzebne składniki

  • kapusta kiszona

    1 kg
  • grzyby suszone

    150 gramów
  • cebula

    1 szt.
  • masło

    2 duże łyż.
  • olej rzepakowy do smażenia

    2 duże łyż.
  • ziele angielskie

    3 ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 liście
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Suszone grzyby namoczyć w letniej wodzie kilka godzin, następnie obgotować około 30 minut, odsączyć i drobno pokroić.
Kapustę kiszoną wypłukać jeżeli jest zbyt kwaśna, pokroić, zalać wodą dodając wywar z grzybów i gotować do miękkości kapusty.
Po 30 minutach gotowania dodać pokrojone grzyby, odrobinę kminku, ziele angielskie oraz liść laurowy.
Po ugotowaniu wodę z kapusty odlać (kapustę dobrze odsączyć).
Cebulę obrać, pokroić, a następnie zrumienić na tłuszczu, dodając łyżkę mąki.
Podsmażoną cebulę dodać do kapusty, doprawić solą i pieprzem.
Chwilę podsmażyć często mieszając aby się nie przypaliła i gotowe.

Bożena Matuszczyk
Sól i pieprz dodajemy do smaku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.07.2019 20:24
Dobre.
Bożena Matuszczyk 29.01.2019 22:37
U mnie też bardzo lubią z grzybami.;)
Babeczka35 29.01.2019 19:02
Uwielbiam taką kapustę.
Bożena Matuszczyk 02.01.2019 12:08
Dziękuję.To prawda.;)
Basiliana 29.12.2018 16:09
Pyszna kapusta, świetny dodatek nie tylko do wigilijnych potraw.
Bożena Matuszczyk 28.12.2018 21:44
DANIELEK dziękuję serdecznie i życzę Szczęśliwego Nowego Roku.;)
Bożena Matuszczyk 28.12.2018 21:43
Elu serdecznie dziękuję i życzę Szczęśliwego Nowego ROKU.
bietka 28.12.2018 16:59
Smakowicie wygląda :)
danielek 28.12.2018 15:26
Klasyka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat