Wigilijna kapusta z grochem i grzybami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby suszone

    10-15 dag
  • cebula

    2 sztuki
  • oliwa

    5 łyżek
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • groch

    1/2 kilograma
  • Kminek mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • kapusta kwaszona

    1 kilogram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W osobnych naczyniach zamoczyć na noc groch i grzyby.

Następnego dnia ugotować grzyby na miękko, a groch rozgotować. Kapustę kwaszoną ugotować na półtwardo.

Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę (nie rumienić) i dodać do kapusty. Dalej gotować. Grzyby odsączyć (wywar zachować), pokroić i dodać do kapusty. Jeśli wyparuje woda dolać wywaru z grzybów. Rozgotowany groch przetrzeć przez sito, dodać do kapusty, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i na koniec dodać mielony kminek. Następnego dnia można odgrzać i jest tak samo smaczna.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika193 09.10.2011 09:18
smaczna
Monika193 09.10.2011 09:18
smaczna
Motorek 30.09.2011 10:37
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat