Wigilijna kapusta z grochem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1 kg
  • fasola

    30 dag
  • grzyby suszone

    1 garść
  • cebula

    2 szt
  • olej lniany

    5 łyżek
  • śliwki suszone

    6 szt
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt
  • ziele angielskie

    5 ziarenek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wigilijna kapusta z grochem  foto
Groch lub fasolę zalewamy na noc ciepłą wodą, a rano gotujemy na miękko. Grzyby płuczemy i namaczamy na kilka godzin. Kiszoną kapustę odciskamy z soku i drobno siekamy.
Krok 2 - Wigilijna kapusta z grochem  foto
Pokrojoną kapustę zalewamy w garnku wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy. Następnie dodajemy do niej odsączone grzyby i suszone śliwki. Solimy i pieprzymy do smaku.
Krok 3 - Wigilijna kapusta z grochem  foto
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy ma ok 5 łyżkach oleju lnianego. Dodajemy do kapusty i gotujemy ok 40 min. Po tym czasie, gdy kapusta będzie miękka, dodajemy fasolę i gotujemy jeszcze jakiś czas, aż smaki się połączą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
BernadettaP 05.11.2014 19:40
Raczej kapusta z fasolą, bo grochu tutaj chyba nie ma :D ? My robimy podobną, ale ze słodkiej kapusty i bez śliwek. Za to obowiązkowo z dużą ilością grzybków i białą fasolą.
Hrabina w kuchni 05.11.2014 15:47
Smaczna kapustka
Konczi 05.11.2014 12:49
ale zapachniało tu świętami, przepyszni
Adam/ZUB3R 05.11.2014 12:39
dobra nie tylko na wigilię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat