Wigilijna kapusta duszona z prawdziwkami.

Wigilijna kapusta duszona z prawdziwkami.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1 kg
  • prawdziwki

    50 dag
  • masło lub margaryna

    kilka łyżek
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Kapustę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości, po tym czasie kapustę dokładnie odcedzamy.
2. Do odcedzonej kapusty dodajemy rozmrożone prawdziwki i masło. Kapustę z prawdziwkami dusimy na małym ogniu około 30 minut cały czas mieszając. Pod koniec duszenia kapustę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy.
Ja użyłam mrożonych prawdziwków. Do kapusty możemy użyć suszonych grzybów, które wcześniej trzeba namoczyć. A w sezonie grzybowym użyć świeżych grzybów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

11.12.2015 12:28
Dziękuję:)

Madzai

10.12.2015 09:50
O jakie pyszne :)

Damiano

10.12.2015 09:15
pyszna kapusta

Pani Domu

10.12.2015 08:30
pysznie wygląda i jakie piękne prawdziwki

Babeczka35

10.12.2015 08:14
Dziękuję:)

Marta Ryżek-Kalkowska

09.12.2015 23:35
przepysznie wygląda.

IKrakowianka

09.12.2015 22:34
pyszna kapustka

Bernadeta1

09.12.2015 21:39
bardzo lubię taką kapustę

gusia1000

09.12.2015 20:58
Taką zrobię za 2 tygodnie.

w mojej kuchni

09.12.2015 20:21
pyszna kapusta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat