Wigilijna, i nie tylko, kapusta z grzybami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg kiszonej kapusty

    1
  • czubata szkl. grzybów suszonych (ja użyłam podgrzybków)

    1
  • czubata łyżka proszku grzybowego

    1
  • śliwek suszonych, wędzonych b/pest

    10
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2
  • ziarenek ziela angielskiego

    3-5
  • łyżeczki ziarenek kminku

    1-2
  • łyżeczki mielonego pieprzu

    1/2
  • łyżka cukru

    1
  • plastrów selera korzeniowego

    4-5
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby i śliwki zalać 2 szkl. gorącej wody, odstawić na 15 min. pod przykryciem. Kapustę posiekać - ja nie płuczę i nie odciskam z soku bo lubimy dość kwaśną - przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i kminek, wlać 1 szkl. wody, dusić 15 min.. Namoczone grzyby i śliwki odcedzić, pokroić w paseczki i razem z płynem dodać do kapusty, dusić na małym ogniu ok. 30 min. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na oleju, dodać do podduszonej kapusty. Na suchej patelni rozpuścić cukier, poczekać aż się skarmelizuje na ciemny brąz, przełożyć do kapusty. Dodać lubczyk, proszek grzybowy (zmielone grzyby suszone) i pieprz - nie solę potrawy bo kapusta jest dość słona. Dusimy jeszcze ok. 30-45 min. na malutkim ogniu uważając aby nie przypalić - jeśli potrawa jest zbyt gęsta można dolać niewielką ilość wody, która podczas długiego duszenia odparowuje. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy kapustę w chłodne miejsce do następnego dnia. Nazajutrz stawiamy na małym ogniu i dusimy ok. 30-60 min., po czym ponownie odstawiamy do ostygnięcia. Trzeciego dnia znów kapustę zagotowujemy i ...możemy już jeść. W/g mnie takie dwu-trzykrotne zagotowywanie u studzenie tej potrawy wydobywa wszystkie jej smaki i aromaty, wszystko doskonale się łączy i przegryza. Plastry selera, grubości ok. 2-3 mm, ugotować w niewielkiej ilości lekko posolonego i posłodzonego wrzątku, osączyć dokładnie. Małą foremką do ciasteczek wyciąć gwiazdki, ozdobić półmisek z kapustą przed podaniem. Wywar z selera można dodać do kapusty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna146 24.08.2011 17:58
dekoracja jest rewelacyjna
SmacznaPyza 17.12.2010 15:24
już pora gotować taką kapustkę - dobrze jej robi kilkudniowe podgrzewanie i chłodzenie a ja wystawiam ją na kilka dni na balkon żeby się przemroziła
ben-ka 17.12.2010 14:56
Te gwiazdki to rewelacja!!!
Joanna108 18.10.2010 08:19
Zgadzam się z Bunią - gwiazdki to będzie bożonarodzeniowy hit zdobniczy stołu:)... a kapustkę wypróbuję z całą pewnością.
SmacznaPyza 16.10.2010 20:04
cóż za wyznania! Buniu, ja uwielbiam taką kapuchę a z karmelem to patent od Babci, jak pamiętasz robię go też do rosołu
Babciagramolka 16.10.2010 10:24
Pomysł na gwiazdki ściągnę na 100 % . A kapustki robię gar tak jak Msewka a potem są pierogi - oj jakie dobre .A za karmel w składzie to Cię po prostu kocham.
kasiurek 15.10.2010 09:49
uwielbiam kapustę, ślicznie przystrojona:)
Ewa104 04.07.2010 21:13
Na ostatnie święta Bożego Narodzenia zrobiłam tej kapustki sporą ilość.Smakowała wszystkim a część zamroziłam, wykorzystałam m.in. jako farsz do kotletów ziemniaczanych.Świetnie smakuje-Polecam!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat