Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieżyczki ryżowe z łososiem

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 100 gram
łosoś 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Wieżyczki ryżowe z łososiem

Kroki postępowania

1
Składniki na 4 porcje:
• 100g białego ryżu,
• 3 łyżki czerwonego ryżu,
• 200 g łososia norweskiego,
• 1 marchew,
• 1/3 szklanki zielonego groszku ( u mnie mrożony),
• 0,5 szklanki bulionu,
• Sok z cytryny,
• Świeżo mielony czarny pieprz,
• Świeżo mielona sól morska,
• 1 ząbek czosnku,
• Olej do smażenia,
• Natka pietruszki do dekoracji

Ryż biały oraz brązowy gotujemy oddzielnie na sypko.
Krok 1 - Wieżyczki ryżowe z łososiem foto
2
Oddzielnie gotujemy czerwony ryż
Krok 2 - Wieżyczki ryżowe z łososiem foto
3
Ugotowane łączymy ze sobą. Ewentualnie delikatnie doprawiamy do smaku.
Krok 3 - Wieżyczki ryżowe z łososiem foto
4
Jeszcze ciepły przekładamy do 4 przygotowanych obręczy.
Krok 4 - Wieżyczki ryżowe z łososiem foto
5
Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, kroimy w kostkę , oprószamy przyprawami i smażymy na oleju. Gotową rybę odsączamy delikatnie z tłuszczu i wykładamy na poporcjowany ryż.
Krok 5 - Wieżyczki ryżowe z łososiem foto
6
Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Dodajemy do niego starte warzywo , groszek oraz przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Całość chwilkę razem obsmażamy, a następnie podlewamy bulionem. Ogrzewamy do momentu jak warzywa będą miękkie, a bulion odparuje. Doprawiamy do smaku.
Przygotowane warzywa wykładamy na łososia. Całość dokładnie ugniatamy i wyjmujemy z obręczy. Podajemy oprószone natką pietruszki.
Krok 6 - Wieżyczki ryżowe z łososiem foto
7
To proste, a zarazem pyszne i pełnowartościowe danie. Wieżyczki doskonale nadają się na specjalne okazje. Delikatny, soczysty łosoś doskonale komponuje się z ryżem i warzywami.
Krok 7 - Wieżyczki ryżowe z łososiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 13.05.2015 07:36
bardzo fajnie wygląda
gusia1000 27.03.2014 18:38
Normalnie cudo.
xjustynka89x 10.03.2014 17:17
podanie jak w prawdziwej restauracji :)
BernadettaP 09.03.2014 20:59
Kiedyś używałam ryżu w woreczkach, ale od dawna preferuję taki w kg paczkach- o wiele zdrowszy jest gotowany bez tej folii :) A danie troszkę bym pikantnie doprawiła, albo podała np. z odrobiną sosu czosnkowego i moje Głodomory zjadłyby ze smakiem :D
Mniam 09.03.2014 19:52
Wygląda obłędnie! Aż chce się jeść :)
DorotaZ 09.03.2014 18:59
Smakowicie wygląda:) Pięknie podane:)
Gabi44 09.03.2014 17:27
Ładne i smaczne.
Milka100 09.03.2014 16:25
ale smaczne wieżyczki
Jusiaa 09.03.2014 15:20
Imponująco to wygląda :)
Aleksandraa 09.03.2014 15:03
pyszna wieżyczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak