Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
łopatka bez kości
700 - 800 g -
cebula
1 sztuka -
marchew
1 sztuka -
pietruszka
1 sztuka -
ząbki czosnku
2 -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Papryka ostra mielona Prymat
-
Papryka słodka mielona Prymat
-
Imbir mielony Prymat
-
Ziele angielskie całe Prymat
2 -
Liść laurowy suszony Prymat
1 -
piwo
300 ml -
kostka mięsna
1 sztuka -
olej do smażenia
-
mąka
1 czubata łyżka
Przepis i sposób przygotowania Wieprzowy gulasz na piwie.
W rondlu rozgrzać olej lub smalec, wrzucić mięso i podsmażyć.
Marchew, pietruszkę, cebulę oraz czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Całość zalać piwem, dodać kostkę mięsną i resztę przypraw. Rondel przykryć, zredukować ogień.
Całość gotować do czasu aż mięso będzie miękkie, a pod koniec gotowania zaprawić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. W razie potrzeby gulasz jeszcze doprawić.
Komentarze (3)