Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina w sosie warzywnym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Mięso i marynata

łopatka bez kości 0,5 kg
czosnek ząbki 3 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Musztarda sarepska Prymat 3 łyżki
Majeranek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
cząber 0,5 łyżeczki

Dodatki do sosu

cukinia 1 szt
cebula biała 1 sztu,ka
marchewka 3 sztuki
bulion mięsny 3 szklanki
mąka pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina w sosie warzywnym

mieszamy składniki marynaty i wrzucamy do niej plastry łopatki.
Najlepiej odstawić ją na całą noc do lodówki aby nabrała smaku.

Tak zamarynowaną łopatkę możemy obsmazyć i na jej bazie sporządzić pyszny sos z bitkami, dodając do obsmażonego mięsa (obtoczonego w mące) bulion i warzywa, dusimy przez godzinę.
Sos można zagęścić mąką, do gotującego się sosu dodajemy powoli mąkę zmieszaną z wodą, gotujemy chwilę - sos gęstnieje.

Tak zamarynowaną łopatkę można też z powodzeniem przyrządzać na grilu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak