Wieprzowina w sosie warzywnym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso i marynata

  • łopatka bez kości

    0,5 kg
  • czosnek ząbki

    3 szt
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Musztarda sarepska Prymat

    3 łyżki
  • Majeranek suszony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • cząber

    0,5 łyżeczki

Dodatki do sosu

  • cukinia

    1 szt
  • cebula biała

    1 sztu,ka
  • marchewka

    3 sztuki
  • bulion mięsny

    3 szklanki
  • mąka pszenna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

mieszamy składniki marynaty i wrzucamy do niej plastry łopatki.
Najlepiej odstawić ją na całą noc do lodówki aby nabrała smaku.

Tak zamarynowaną łopatkę możemy obsmazyć i na jej bazie sporządzić pyszny sos z bitkami, dodając do obsmażonego mięsa (obtoczonego w mące) bulion i warzywa, dusimy przez godzinę.
Sos można zagęścić mąką, do gotującego się sosu dodajemy powoli mąkę zmieszaną z wodą, gotujemy chwilę - sos gęstnieje.

Tak zamarynowaną łopatkę można też z powodzeniem przyrządzać na grilu

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat