wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwiczka wieprzowa

    60 dag
  • sos sojowy

    4 łyżki
  • sherry

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • masło

    1 łyżka
  • sok pomarańczowy

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • przecier pomidorowy

    3 łyżki
  • miód

    1 łyżka
  • chili Prymat

  • mango

    1 szt
  • olej

    4 łyżki
  • orzeszki ziemne

    5 dag posiekane
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso opłukać, pokroić w cienkie plastry i ułożyć na talerzu. 2 łyżki sosu sojowego wymieszać z sherry, przyprawić pieprzem i polać mięso. Marynować pod przykryciem około 30 minut. Roztopić masło, dodać wyciśnięty czosnek, przyprawić imbirem, wlać sok pomarańczowy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w małej ilości wody, dodać do sosu i zagotować. Dodać ocet, resztę sosu sojowego, przecier i miód, przyprawić pieprzem i chili, zagotować. Obrać mango, miąższ pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju smażyć mięso z marynatą przez 3 minuty. Mango z warzywami smażyć przez 3 minuty na tym samym tłuszczu, dodać mięso i orzeszki, zalać sosem, zagotować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Roman5 06.11.2010 00:18
boskie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat