Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina słodko-kwaśna
Warzywa: z łodyg selera usunąłem błonę, pokroiłem go w cienkie plasterki. Paprykę umyłem, usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem w krótki paski. Cebulę pokroiłem w ósemki. Wszystkie warzywa przełożyłem do miski. Ananasa osączyłem z zalewy.
Do głębokiej patelni wlałem ¾ szklanki oleju. Jajko roztrzepałem, kawałki mięsa panierowałem w jajku i mące kukurydzianej. Wrzuciłem na rozgrzany olej, tak aby pływały luźno i równo się zrumieniły, mieszając 2-3 minuty. Wyjąłem łyżką cedzakową, osączyłem na papierowym ręczniku. Do kubka zlałem tłuszcz, na patelni zostawiłem nie więcej niż łyżkę oliwy.
Wrzuciłem cebulę, smażyłem 1 minutę, dorzuciłem mrożone warzywa, po chwili kawałki ananasa. Smażyłem kolejne 2 minuty. Następnie dodałem paprykę, a po minucie seler. Cały czas mieszając, smażyłem jeszcze 2 minuty.
Sos: wymieszałem ocet, sos sojowy, przecier pomidorowy, cukier i sok pomarańczowy. Dodałem mąkę rozprowadzoną niewielką ilością zalewy ananasa, wymieszałem. Tak przygotowany sos dodałem do warzyw, zagotowałem, mieszając aż lekko zgęstniał. Do gotującego się sosu dodałem kawałki mięsa, podgrzałem.
Wieprzowina najlepiej smakuje podana z ryżem.