Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina słodko-kwaśna

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 350 g
jajko 2 szt
wódka 1 łyżka
mąka kukurydziana 4 łyżki
cebula 1 szt
ananas w puszce 1/2 puszki (w kostce)
papryka czerwona 1/2 szt
papryka żółta 1/2 szt
chińska mieszanka warzywna 200 g
sos sojowy 3 łyżki
ocet winny 3 łyżki
passata pomidorowa 2 łyżki
sok pomarańczowy 2 łyżki
cukier 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina słodko-kwaśna

Mięso opłukałem, dokładnie osuszyłem. Wygniotłem dłonią na desce. Pokroiłem na plastry o grubości 1,5 cm , a następnie na paski, które poprzekrawałem na półtora centymetrowe kawałki. Tak pokrojone mięso przełożyłem do miski, posoliłem, skropiłem wódką, wymieszałem, przykryłem i odstawiłem.

Warzywa: z łodyg selera usunąłem błonę, pokroiłem go w cienkie plasterki. Paprykę umyłem, usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem w krótki paski. Cebulę pokroiłem w ósemki. Wszystkie warzywa przełożyłem do miski. Ananasa osączyłem z zalewy.

Do głębokiej patelni wlałem ¾ szklanki oleju. Jajko roztrzepałem, kawałki mięsa panierowałem w jajku i mące kukurydzianej. Wrzuciłem na rozgrzany olej, tak aby pływały luźno i równo się zrumieniły, mieszając 2-3 minuty. Wyjąłem łyżką cedzakową, osączyłem na papierowym ręczniku. Do kubka zlałem tłuszcz, na patelni zostawiłem nie więcej niż łyżkę oliwy.
Wrzuciłem cebulę, smażyłem 1 minutę, dorzuciłem mrożone warzywa, po chwili kawałki ananasa. Smażyłem kolejne 2 minuty. Następnie dodałem paprykę, a po minucie seler. Cały czas mieszając, smażyłem jeszcze 2 minuty.

Sos: wymieszałem ocet, sos sojowy, przecier pomidorowy, cukier i sok pomarańczowy. Dodałem mąkę rozprowadzoną niewielką ilością zalewy ananasa, wymieszałem. Tak przygotowany sos dodałem do warzyw, zagotowałem, mieszając aż lekko zgęstniał. Do gotującego się sosu dodałem kawałki mięsa, podgrzałem.
Wieprzowina najlepiej smakuje podana z ryżem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 24.05.2016 21:33
smaczne danie
Wacław 20.03.2016 10:16
lubię takie konkretne dania ;-)
Wafelek2601 19.03.2016 22:30
Pyszne danie
joannaa24 19.03.2016 22:21
Bardzo smaczny przepis :)
as28 19.03.2016 21:16
mniam mniam
bertpvd 19.03.2016 19:55
pyszny obiad
KORAL 19.03.2016 18:27
O, taką bardzo lubię...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak