Wieprzowina słodko-kwaśna

Wieprzowina słodko-kwaśna

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    350 g
  • jajka

    2 szt
  • wódka

    1 łyżka
  • mąka kukurydziana

    4 łyżki
  • cebula

    1 szt
  • ananas w puszce

    1/2 puszki (w kostce)
  • papryka czerwona

    1/2 szt
  • papryka żółta

    1/2 szt
  • chińska mieszanka warzywna

    200 g
  • sos sojowy

    3 łyżki
  • ocet winny

    3 łyżki
  • passata pomidorowa

    2 łyżki
  • sok pomarańczowy

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Mięso opłukałem, dokładnie osuszyłem. Wygniotłem dłonią na desce. Pokroiłem na plastry o grubości 1,5 cm , a następnie na paski, które poprzekrawałem na półtora centymetrowe kawałki. Tak pokrojone mięso przełożyłem do miski, posoliłem, skropiłem wódką, wymieszałem, przykryłem i odstawiłem.

Warzywa: z łodyg selera usunąłem błonę, pokroiłem go w cienkie plasterki. Paprykę umyłem, usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem w krótki paski. Cebulę pokroiłem w ósemki. Wszystkie warzywa przełożyłem do miski. Ananasa osączyłem z zalewy.

Do głębokiej patelni wlałem ¾ szklanki oleju. Jajko roztrzepałem, kawałki mięsa panierowałem w jajku i mące kukurydzianej. Wrzuciłem na rozgrzany olej, tak aby pływały luźno i równo się zrumieniły, mieszając 2-3 minuty. Wyjąłem łyżką cedzakową, osączyłem na papierowym ręczniku. Do kubka zlałem tłuszcz, na patelni zostawiłem nie więcej niż łyżkę oliwy.
Wrzuciłem cebulę, smażyłem 1 minutę, dorzuciłem mrożone warzywa, po chwili kawałki ananasa. Smażyłem kolejne 2 minuty. Następnie dodałem paprykę, a po minucie seler. Cały czas mieszając, smażyłem jeszcze 2 minuty.

Sos: wymieszałem ocet, sos sojowy, przecier pomidorowy, cukier i sok pomarańczowy. Dodałem mąkę rozprowadzoną niewielką ilością zalewy ananasa, wymieszałem. Tak przygotowany sos dodałem do warzyw, zagotowałem, mieszając aż lekko zgęstniał. Do gotującego się sosu dodałem kawałki mięsa, podgrzałem.
Wieprzowina najlepiej smakuje podana z ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Stenka

24.05.2016 21:33
smaczne danie

Wacław

20.03.2016 10:16
lubię takie konkretne dania ;-)

Wafelek2601

19.03.2016 22:30
Pyszne danie

joannaa24

19.03.2016 22:21
Bardzo smaczny przepis :)

as28

19.03.2016 21:16
mniam mniam

bertpvd

19.03.2016 19:55
pyszny obiad

KORAL

19.03.2016 18:27
O, taką bardzo lubię...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat