Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina pod czerwoną cebulą i serem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 5 plastrów
bulion 1 szkl
cebula czerwona 4 szt
sezam 2 łyżki
siemię lniane 2 łyżki
czosnek ząbki 2
ser żółty 5 plastrów
sól
pieprz
kolendra
papryka mielona
tłuszcz do smażenia 3 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina pod czerwoną cebulą i serem

Kroki postępowania

1
Szynkę obficie posypujemy przyprawami i obsmażamy z obu stron na łyżce rozgrzanego tłuszczu.
Krok 1 - Wieprzowina pod czerwoną cebulą i serem foto
2
Przekładamy mięso do naczynia do zapiekania i zalewamy bulionem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st i pieczemy ok 40 min.
Krok 2 - Wieprzowina pod czerwoną cebulą i serem foto
3
W tym czasie obieramy cebulę, czosnek i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na patelni na pozostałym tłuszczu, pod koniec dodajemy ziarna sezamu i siemiena lnianego i doprawiamy solą. Krótko razem smażymy.
Krok 3 - Wieprzowina pod czerwoną cebulą i serem foto
4
Wyciągamy podpieczone mięso i wykładamy na każdy kawałek porcje cebuli.
Krok 4 - Wieprzowina pod czerwoną cebulą i serem foto
5
Układamy plasterki sera żółtego i zapiekamy jeszcze ok 20 min.
Krok 5 - Wieprzowina pod czerwoną cebulą i serem foto
6
Podajemy z ziemniaczanym purre i surówką.
Krok 6 - Wieprzowina pod czerwoną cebulą i serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 07.03.2014 14:36
Smaczny obiadek;)
Zdzisław 07.03.2014 13:15
dla mnie smaczna potrawa
Pomocnik 07.03.2014 12:56
pyszne mięsko
luna76 07.03.2014 12:44
Rewelacyjny przepis :) Mniammm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak