Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina po hindusku

4.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 500 g
cebula 2
czosnek 3 ząbki
pomidory krojone z puszki 400 g
Goździki całe Prymat 2
ocet winny 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1
cynamon 1/2 łyżeczki
kardamon
imbir
chili
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
wiórki kokosowe 1,5 łyżki
olej do smażenia
sól 1,5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina po hindusku

Kroki postępowania

1
W miseczce mieszamy przyprawy: kmin, kurkumę, szczyptę kardamonu i imbiru.
Krok 1 - Wieprzowina po hindusku  foto
2
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, szklimy ją na oleju, pod koniec dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Następnie dodajemy szynkę i podsmażamy ją.
Krok 2 - Wieprzowina po hindusku  foto
3
Gdy mięso się zarumieni dodajemy sypkie przyprawy i goździki, dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Wieprzowina po hindusku  foto
4
Do mięsa wlewamy 1/2 szklanki wody i pomidory z puszki, dodajemy wiórki kokosowe i liść laurowy i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa (około godziny).
Krok 4 - Wieprzowina po hindusku  foto
5
Ewentualnie dolewamy jeszcze wody. Po tym czasie dodajemy ocet winny i dusimy kolejne 5 minut. Danie doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem posypane wiórkami kokosowymi. Życzę smacznego :)
Krok 5 - Wieprzowina po hindusku  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 28.04.2015 07:16
bardzo smacznie wygląda
Triss 09.11.2014 08:38
Apetyczne, ciekawe smaki.;)
wyattearp 08.11.2014 21:26
fajne jedzonko
Wiktoria29 08.11.2014 19:35
uwielbiam takie dania
Katarzyna59 08.11.2014 17:43
z chęcią bym spróbowała
Anna169Hosz 08.11.2014 17:24
Apetycznie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak