Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina na ostro

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 0,5 kg
bulion 2,5 szklanki
cebula czerwona 1 szt
pędy bambusa 1 puszka
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 szt
seler 1 szt
papryczka Jalapeno 1 szt
keczup pikantny 1 łyżka
kolendra 1 łyżeczka
sos sojowy 2 łyżki
sok pomidorowy 0,5 (zagęszczony)

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina na ostro

Łopatkę kroimy na małe kawałki. Zalewamy 2 łyżkami sosu sojowego i 1 łyżką oliwy i odstawiamy do lodówki. W międzyczasie kroimy warzywa- marchewkę, pietruszkę i selera w paski (mój seler był malutki, dlatego 1 szt) (jak widać u mnie paski to za dużo powiedziane :D), szatkujemy cebulę, siekamy papryczkę i- jeśli nie lubicie zbyt ostrych dań- usuwacie nasionka, kroimy pół zwykłej papryki w paski.

Jeśli nie macie gotowego bulion, możecie skorzystać z kostki rosołowej.

Na patelnię wlewamy kilka kropel oliwy, dorzucamy zamarynowane mięsko. Kiedy w miarę równomiernie się przysmaży dodajemy do niego marchewkę, pietruszkę i seler. Wszystko zalewamy bulionem i włączamy mały ogień.

W międzyczasie rozcieramy łyżeczkę ziaren kolendry, zalewamy łyżką keczupu i zagęszczonym sokiem pomidorowym, dodajemy sok z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku i mieszamy.

Kiedy bulion trochę odparuje, dodajemy odsączone pędy bambusa oraz posiekaną papryczkę, paprykę oraz przygotowany wcześniej sos. Wszystko dusimy ze sobą tak długo, aż sos nie zgęstnieje.

Podajemy z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 10.08.2013 18:18
wspaniała wieprzowinka, lubię taką na ostro
Marta11 10.08.2013 17:12
takie jedzonko to ja lubie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak