Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina duszona z brzoskwiniami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łopatka bez kości 300 gram
brzoskwinie w puszce 1 mała
seler naciowy 3-4 łodygi
imbir 2-3 cm
sos Worchester 2-3 łyżki
olej 2-3 łyżki
czosnek
cynamon Prymat szczypta
madera 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina duszona z brzoskwiniami

Marynata: Maderę, sos worchester, starty imbir, cynamon i dwie łyżki oleju dokładnie mieszamy ze sobą.

Łopatkę lub inny kawałek wieprzowiny myjemy i kroimy i nieduże kawałki. Mięso zalewamy marynatą i zostawiamy na kilka godzin w lodówce.

Brzoskwinie i seler naciowy kroimy.

W rondlu rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy zamarynowane mięso. Podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy selera i brzoskwinie, wlewamy marynatę. Przykrywamy, dusimy aż mięso będzie miękkie. W trakcie duszenia można dodać trochę zalewy z puszki brzoskwiń i potem zredukować sos.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Amellia 02.07.2013 08:06
smaczne mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak