Wieprzowina duszona z brzoskwiniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    300 gram
  • brzoskwinie w puszce

    1 mała
  • seler naciowy

    3-4 łodygi
  • imbir

    2-3 cm
  • sos Worchester

    2-3 łyżki
  • olej

    2-3 łyżki
  • czosnek

  • cynamon Prymat

    szczypta
  • madera

    0,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marynata: Maderę, sos worchester, starty imbir, cynamon i dwie łyżki oleju dokładnie mieszamy ze sobą.

Łopatkę lub inny kawałek wieprzowiny myjemy i kroimy i nieduże kawałki. Mięso zalewamy marynatą i zostawiamy na kilka godzin w lodówce.

Brzoskwinie i seler naciowy kroimy.

W rondlu rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy zamarynowane mięso. Podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy selera i brzoskwinie, wlewamy marynatę. Przykrywamy, dusimy aż mięso będzie miękkie. W trakcie duszenia można dodać trochę zalewy z puszki brzoskwiń i potem zredukować sos.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Amellia 02.07.2013 08:06
smaczne mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat