Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina duszona w kiszonej kapuście - z marchewką i suszonymi grzybami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 1 kg
kapusta kiszona 500 g
marchew 4 sztuki
cebula 1 sztuka
grzyby suszone 2 garści
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Ziele angielskie całe Prymat 4
Liść laurowy suszony Prymat 2
Czosnek suszony Prymat
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
kostka mięsna 2
olej do smażenia

Porada

Mięso przed odsmażeniem można dodatkowo obtoczyć w mące.

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina duszona w kiszonej kapuście - z marchewką i suszonymi grzybami

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w bardzo dużą kostkę i porządnie oprószyć przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na noc. Grzyby zalać wodą i również odstawić na kilka godzin.
Kapustę kilka razy wypłukać i osączyć. Cebulę obrać, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim kapustę z cebulą. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać osączone i pokrojone grzyby, kostkę mięsną, ziele angielskie, liść laurowy i przyprawę do zup. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.
Mięso dokładnie obsmażyć na patelni i odstawić. Marchew obrać, pokroić i dodać do podduszonej kapusty. W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwami kapustę oraz mięso. Przykryć, wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać około godziny. Podawać na gorąco z pieczywem lub ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 02.05.2015 11:57
wygląda bardzo apetycznie
gosia56 26.03.2015 08:36
na pewno pyszne jedzenie;)
Cranberry 25.03.2015 20:06
wygląda pysznie !
Gracer 25.03.2015 18:58
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak