Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina a'la jagnięcina z wolnowaru

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1,5 kg
rozmaryn 3 gałązki
czosnek 2 główki
klarowane masło 100 ml
miód 1 łyżka
ostra musztarda 1 łyżka
masło 2 łyżki
ocet 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina a'la jagnięcina z wolnowaru

Kroki postępowania

1
Ostrym nożem nacinamy wieprzowinę. W nacięcia wkładamy obrane ząbki czosnku i rozmaryn pocięty na 3 – 4 cm kawałki. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia ok. 5 litrów wody. Ostrożnie wkładamy mięso i gotujemy przez 2 minuty.
Krok 1 - Wieprzowina a'la jagnięcina z wolnowaru foto
2
W międzyczasie misę wolnowaru smarujemy dość obficie klarowanym masłem. Dno misy posypujemy solą. Mięso prosto z wrzątku przekładamy do wolnowaru. Polewamy resztką masła, posypujemy solą. Po bokach układamy przekrojoną na pół główkę czosnku. Na koniec dolewamy ok. 100ml wody. Mięso dusimy na dużej mocy przez 4 godziny.
Krok 2 - Wieprzowina a'la jagnięcina z wolnowaru foto
3
Uduszone mięso przekładamy do żaroodpornej formy. Wyciągamy pozostałości rozmarynu (czosnek zostaje). Miód, musztardę, ocet i masło dokładanie mieszamy. Tak powstałym płynem smarujemy wierzch wieprzowiny.
Krok 3 - Wieprzowina a'la jagnięcina z wolnowaru foto
4
Następnie mięso wstawimy do piekarnika pod grill i ładnie rumienimy.
Krok 4 - Wieprzowina a'la jagnięcina z wolnowaru foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 09.09.2014 13:03
ciekawy pomysł z powtykaniem tego
Adamorek 10.05.2014 12:43
ciekawy pomysł
sylwia / sytofala 14.09.2012 17:48
wspaniale najeżona :)
malinka18 14.09.2012 14:48
ale apetyczne danie!
Beatris 14.09.2012 10:33
Bardzo smakowicie przyrządzona.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak