Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
smalec
1 łyżka -
sól
- - -
sok z cytryny
2 łyżki -
cebula
2 sztuki -
cukier
1/2 łyżeczki -
pieprz Prymat
10 ziaren -
ziela angielskie Prymat
10 ziaren -
Owoc jałowca cały Prymat
kilka szt. -
Liść laurowy suszony Prymat
1 sztuka -
Goździki całe Prymat
3-4 sztuki -
wino białe wytrawne
1/2 szklanki -
mięso wieprzowe
1,5 (np. łopatka)
Przepis i sposób przygotowania Wieprzowina a la dzik
Przygotować marynatę: składniki marynaty – z wyjątkiem cebul - zagotować wraz z przyprawami Prymat. Cebule obrać i pokroić w plastry. Umyte mięso włożyć do garnka, obłożyć plasterkami 1 cebuli i zalać gorącą marynatą. Przykryć i przechowywać 4-6 dni w lodówce. Codziennie przewracać. Następnie mięso wyjąć z marynaty, osuszyć, natrzeć solą i zostawić na 2-3 godz. Mięso przełożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanny, obłożyć plastrami cebuli i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec około 90 min, często skrapiając marynatą lub zimną wodą. Z mąki masła zrobić zasmażkę i rozprowadzić bulionem KUCHAREK. Dodać powidła i wymieszać. Polać pieczeń sosem i chwilę zapiekać.
Podawać pokrojoną w ukośne plastry. Przetarty sos podać w sosjerce
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się