Wieprzowe kofty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kofty

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    1 kg
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • jajko

    1 szt.
  • chili

    1 szt.
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    5-6 łyżek
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    2-3 łyżki
  • sól i pieprz

Sos

  • jogurt grecki

    6 łyżek
  • limonka

    0,5 szt.
  • Musztarda francuska Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 szczypta
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce rozrabiamy mięso z jajkiem, dodajemy drobno posiekaną cebulę i natkę, jak najdrobniej pokrojoną papryczkę chili (pomińcie ten etap, jeśli nie lubicie jeść ostro, lub robicie kofty dla dzieci), doprawiamy solą, pieprzem papryką w proszku. Dosypujemy stopniowo bułkę tartą, ale tylko do momentu związania składników – aż będzie można łatwo formować mięsne wałeczki, ale cały czas będą one soczyste. Lepimy nieduże walce (im bardziej podłużne, tym lepiej będą się trzymać patyka i piec) i nasuwamy na patyczki do szaszłyków. Pieczemy na grillu lub patelnie grillowej, podajemy z sosem.
Local Foodie
Potrzebujemy: miskę, grill lub patelnię grillową, patyczki do szaszłyków

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marzut 23.05.2016 13:57
Super smaki
krokus 17.05.2016 11:42
smaczne mięsko
Lis 17.05.2016 11:03
Smakowicie się zapowiadają:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat