Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowe kofty

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Kofty

mięso mielone wołowo-wieprzowe 1 kg
cebula czerwona 1 szt.
jajko 1 szt.
chili 1 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 5-6 łyżek
natka pietruszki 1 pęczek
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 2-3 łyżki
sól i pieprz

Sos

jogurt grecki 6 łyżek
limonka 0,5 szt.
Musztarda francuska Prymat 1 łyżeczka
cukier 1 szczypta
sól i pieprz

Porada

Potrzebujemy: miskę, grill lub patelnię grillową, patyczki do szaszłyków

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowe kofty

W misce rozrabiamy mięso z jajkiem, dodajemy drobno posiekaną cebulę i natkę, jak najdrobniej pokrojoną papryczkę chili (pomińcie ten etap, jeśli nie lubicie jeść ostro, lub robicie kofty dla dzieci), doprawiamy solą, pieprzem papryką w proszku. Dosypujemy stopniowo bułkę tartą, ale tylko do momentu związania składników – aż będzie można łatwo formować mięsne wałeczki, ale cały czas będą one soczyste. Lepimy nieduże walce (im bardziej podłużne, tym lepiej będą się trzymać patyka i piec) i nasuwamy na patyczki do szaszłyków. Pieczemy na grillu lub patelnie grillowej, podajemy z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzut 23.05.2016 13:57
Super smaki
krokus 17.05.2016 11:42
smaczne mięsko
Lis 17.05.2016 11:03
Smakowicie się zapowiadają:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak