wieprzowa wątróbka na smaczny obiad...

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1/2 litra
  • wątróbka

    1 kg/wieprzowa
  • mąka pszenna

    8 łyżek
  • olej rzepakowy

    - ile potrzeba
  • przyprawy

    2 łyżki/shoarma
  • cebula

    3 sztuki
  • jabłka

    1 sztuka
  • majeranek

    1 łyżka
  • sól

    - ile potrzeba
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    - ile potrzeba
  • woda

    1 szklanka
  • ziemniaki ugotowane

    1 kg
  • surówka

    - w opisie
  • koperek

    1./2 pęczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

z wątróbki wieprzowej usunąć błony, żyłki, pokroić na mniejsze kawałki, opłukać, włożyć do mleka i moczyć kilka godzin, potem wylać na durszlak i opłukać wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym

obsypać wątróbki mąką i na gorącym oleju smarzyć na rumiano z każdej strony, dodać pokrojoną cebulę, juabłko, przyprawę shoarmę, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 20 minut, na koniec wsypać majeranek i zamieszać

SURÓWKA: 4 większe marchewki zetrzeć na tarce z jabłkiem, dodać 1 łyżkę chrzanu i śmietany, do smaku dać cukier i sok z cytryny, wymieszać

posolić i popierzyć przed podaniem, wątróbkę podawać z ugotowanymi ziemniakami, surówką - wątróbka jest krucha, soczysta...........SMACZNEGO!!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat