Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mleko
1/2 litra -
wątróbka
1 kg/wieprzowa -
mąka pszenna
8 łyżek -
olej rzepakowy
- ile potrzeba -
przyprawy
2 łyżki/shoarma -
cebula
3 sztuki -
jabłka
1 sztuka -
majeranek
1 łyżka -
sól
- ile potrzeba -
Pieprz czarny mielony Prymat
- ile potrzeba -
woda
1 szklanka -
ziemniaki ugotowane
1 kg -
surówka
- w opisie -
koperek
1./2 pęczka
Sposób przygotowania
obsypać wątróbki mąką i na gorącym oleju smarzyć na rumiano z każdej strony, dodać pokrojoną cebulę, juabłko, przyprawę shoarmę, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 20 minut, na koniec wsypać majeranek i zamieszać
SURÓWKA: 4 większe marchewki zetrzeć na tarce z jabłkiem, dodać 1 łyżkę chrzanu i śmietany, do smaku dać cukier i sok z cytryny, wymieszać
posolić i popierzyć przed podaniem, wątróbkę podawać z ugotowanymi ziemniakami, surówką - wątróbka jest krucha, soczysta...........SMACZNEGO!!!
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się