Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka pszenna
300 g -
woda letnia
150-160 ml -
sól
1 łyżeczka -
cukier
1 łyżeczka -
drożdże
15 g -
oliwa
4 łyżki
Farsz
-
pieczarki
300 g -
natka pietruszki
1 pęczek -
ser żółty
100 g -
szynka hiszpańska
100 g -
sól do smaku
-
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku -
czosnek
2 ząbki
Na wierzch
-
sezam
1 łyżka -
oliwa
2 łyżki -
mleko
2 łyżki -
sól
szczypta
Przepis i sposób przygotowania Wieniec z szynką serrano, pieczarkami i żółtym serem
Kroki postępowania

Mąkę przesiać do półmiska, dodać sól, cukier, oliwę oraz rozpuszczone wcześniej drożdże.



Czosnek podsmażyć chwilę na maśle, poczym dodać pieczarki, natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem do smaku i dusić pod przykryciem często mieszając ok. 20 minut. Wyłączyć źródło ciepła.







Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1h do ponownego wyrośniecia, dla zachowania kształtu podczas wyrastania można w środek włożyć pierścień cukierniczy lub przełożyć ciasto do formy z dziurką ( np. takiej do pieczenia ciast);

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec 30-40 minut.

Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)