Wieniec z szynką serrano, pieczarkami i żółtym serem

Wieniec z szynką serrano, pieczarkami i żółtym serem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    300 g
  • woda letnia

    150-160 ml
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • drożdże

    15 g
  • oliwa

    4 łyżki

Farsz

  • pieczarki

    300 g
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • ser żółty

    100 g
  • szynka hiszpańska

    100 g
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • czosnek

    2 ząbki

Na wierzch

  • sezam

    1 łyżka
  • oliwa

    2 łyżki
  • mleko

    2 łyżki
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wieniec z szynką serrano, pieczarkami i żółtym serem

Kroki postępowania

Krok 1 - Wieniec  z szynką serrano, pieczarkami i żółtym serem foto
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie.
Mąkę przesiać do półmiska, dodać sól, cukier, oliwę oraz rozpuszczone wcześniej drożdże.
Krok 2 - Wieniec  z szynką serrano, pieczarkami i żółtym serem foto
Wyrabiać ręcznie aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne ( około 15 minut).
Krok 3 - Wieniec  z szynką serrano, pieczarkami i żółtym serem foto
Z wyrobionego ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośniecia (ok. 1h) w miejsce ciepłe i wolne od przeciągów;
Krok 4 - Wieniec  z szynką serrano, pieczarkami i żółtym serem foto
W czasie gdy ciasto rośnie przygotować farsz: pieczarki pokroić w cienkie plasterki, czosnek i natkę posiekać w drobną kostkę;
Czosnek podsmażyć chwilę na maśle, poczym dodać pieczarki, natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem do smaku i dusić pod przykryciem często mieszając ok. 20 minut. Wyłączyć źródło ciepła.
Krok 5 - Wieniec  z szynką serrano, pieczarkami i żółtym serem foto
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm;
Krok 6 - Wieniec  z szynką serrano, pieczarkami i żółtym serem foto
Na rozwałkowane ciasto wyłożyć warstwę szynki hiszpańskiej w plasterkach;
Krok 7 - Wieniec  z szynką serrano, pieczarkami i żółtym serem foto
Na szynkę wyłożyć warstwę wcześniej przygotowanych pieczarek.
Krok 8 - Wieniec  z szynką serrano, pieczarkami i żółtym serem foto
Na warstwę pieczarek wyłożyć warstwę sera żółtego.
Krok 9 - Wieniec  z szynką serrano, pieczarkami i żółtym serem foto
Tak wypełnione ciasto zrolować zaczynając od jednego z dłuższych boków.
Krok 10 - Wieniec  z szynką serrano, pieczarkami i żółtym serem foto
Zrolowane ciasto ponacinać (ale nie do końca) w pierścienie o szerokości 2-3 cm;
Krok 11 - Wieniec  z szynką serrano, pieczarkami i żółtym serem foto
Końcówki ciasta połączyć ze sobą tak by powstał kształ wieńca/ korony.
Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1h do ponownego wyrośniecia, dla zachowania kształtu podczas wyrastania można w środek włożyć pierścień cukierniczy lub przełożyć ciasto do formy z dziurką ( np. takiej do pieczenia ciast);
Krok 12 - Wieniec  z szynką serrano, pieczarkami i żółtym serem foto
2 łyżki mleka roztrzepać z 2 łyżkami oliwy, posmarować tą emulsją wierzch wyrośniętego ciasta i posypać ziarnami sezamu oraz szczyptą soli.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec 30-40 minut.
Krok 13 - Wieniec  z szynką serrano, pieczarkami i żółtym serem foto
Po upieczeniu odczakać 5 minut przed krojeniem. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

ben-ka 18.10.2016 09:21
Chętnie bym spróbowała.
Marta Ryżek-Kalkowska 03.10.2016 19:27
wygląda smacznie
Ada-Gaba 13.02.2015 20:13
smaczna kolacja
Klausia 18.11.2014 22:28
Jeju toż to cudo :)
anemon 04.04.2014 13:28
Jak zwykle u Ciebie przepis perfekcyjnie opisany i udokumentowany zdjęciami. A wieniec prezentuje się znakomicie.
wwwiolka 04.04.2014 12:00
Bardzo fajny przepis.
halina17 04.04.2014 09:24
Dobry wieniec :)
Jadwiga/Jaga85 03.04.2014 23:06
Lubię takie wypieki!!
Renataj 03.04.2014 21:46
Prezentuje się bardzo apetycznie.
Renata9 03.04.2014 21:25
bardzo smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat