Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec z mięsa i kalafiora

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1 szt
sok z cytryny 1 łyżka
cebula 1 szt
pęczek pietruszki 0,5 szt
mięso mielone 400 g
jajko 1 szt
musztarda 1 łyżeczka
pomidor 1 szt
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
bulion 100 ml
mleko 100 ml
śmietana 5 łyżek
gałka muszkatałowa do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
bułka czerstwa 1 szt
ser gouda 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec z mięsa i kalafiora

Kroki postępowania

1
Kalafior ugotować w osolonej wodzie z sokiem z cytryny.Uważać żeby kalafior się nie rozpadł podczas gotowania. Czerstwą bułke namoczyć w zimnej wodzieswer zetrzeć na wiórki, cebule pokroić w drobną kostkę, natke drobno posiekać. Bułkę dokładnie odcisnąć. Do mięsa dodać bułkę, cebulę, natkę, połowe sera, jajko, musztarde i wyrobić jednolitą masę. Przyprawić pikantnie solą pieprzem i słodką papryką.
Krok 1 - Wieniec z mięsa i kalafiora foto
2
Okrągłe naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Wyłożyć do niego mięso(formując wieniec)do środka kalafior. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki pokroić na ćwiartki i lekko wcisnąć w mięso.
Krok 2 - Wieniec z mięsa i kalafiora foto
3
Roztopić masło, dodać mąkę i podsmażyć na złoty kolor. Stale mieszając dodać zimny bulion, mleko i śmietanę. Od czasu do czasu mieszając gotować na małym ogniu 10 min. Odłożyc 2 łyżki startego sera, resztę dodać do sosu. Doprawić solą i gałką. Polać sosem kalafior.
Krok 3 - Wieniec z mięsa i kalafiora foto
4
Piec ok. 30min w temp. 200 st. Na 10 min przed końcem pieczenia posypać resztą sera.
Krok 4 - Wieniec z mięsa i kalafiora foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ajres 28.08.2013 17:14
swietny przepis
agogo2 28.08.2013 17:03
bardzo dobre
JOANNA16 30.06.2013 20:53
wygląda zachęcająco, muszę wypróbować
Megg 30.06.2013 20:03
super danie!!!!!
AnielskaSlodycz 30.06.2013 19:58
fajny przepis ;)
Bernadeta1 30.06.2013 19:04
ale ciekawy przepis, warto zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak