Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec Trzech Króli

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1 szklanka mleka,
1/2 szklanki cukru
duża łyżka suchych drożdży
szczypta soli
Około 500 g.mąki
100 g masła
2 jaja rozmiar M

Porada

Ja zmieniałam co 10 minut grzanie od dołu i grzanie z termoobiegiem. Z doświadczenia wiem, ze drożdżowe pieczone tylko na termoobiegu bardzo wysychają.

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec Trzech Króli

Mleko (całość) należy podgrzać. Następnie rozpuścić w nim cukier, sól i drożdże.
W miedzy czasie masło rozpuścić.
Gdy zaczyn zacznie pracować, dodać 2 łyżki masła i jaja. Wymieszać drewniana szpatułką.
Dosypywać przesiana mąkę.
Nie wsypuj od razu wszystkiego. Gdy ciasto jest rzadsze, lepiej wyrasta i jest miększe.
Ciasto należy wyrobić a w czasie wyrabiania dodać powoli resztę roztopionego masła.
Uformować podłużny placek, który trzeba zwinąć w rulon a potem wokół własnej osi.
Wyłóż na papier do pieczenia. W środek włóż foremki silikonowe, aby zapobiec zrośnięciu.
Boki zabezpieczyć formą od tortownicy o średnicy 26 cm.

Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*. Po włożeniu ciasta temp. zmniejszyć do 160* Piec 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 09.01.2017 13:43
myślę, że każdy król były zadowolony z takiego wieńca
Krystyna32 09.01.2017 12:05
wygląda pysznie
Mniam 09.01.2017 10:59
Super ciasto do kawy lub herbaty.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak