Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec makowy
Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru , łyżką mąki i 2 łyżkami letniego mleka, odstawiamy do wyrośnięcia.
Pozostałe składniki oprócz masła wkładamy do miski, dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy gładkie ciasto. Masło dodajemy pod koniec mieszenia.
Przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ma podwoić objętość).
2. Mak :
Mak płuczemy, zalewamy wodą (proporcja 2:1) czyli 2 razy więcej wody niż maku i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż mak zmięknie, studzimy.
Mielimy mak trzykrotnie na najdrobniejszym sitku, dodajemy cukier, bakalie, mieszamy.
3. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat , odpowietrzamy, dzielimy na dwie części. Każdą połówkę wałkujemy dość cienko na prostokąt, rozprowadzamy masę makową i zwijamy jak roladę.
Przenosimy na okrągłą formę (30 cm śr.) wyłożoną papierem do pieczenia, końce sklejamy ze sobą.
Ostrym nożem nacinamy dookoła z zewnętrznej strony co ok.2 cm, nie przecinając do końca, następnie każdy plasterek obracamy i kładziemy jeden na drugim.
4. Wieńce odstawiamy, aby nam podrosły.
Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy ciasto, posypujemy drobno posiekanymi orzechami.
Pieczemy na rumiano w temperaturze 175-180*C.