Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec drożdżowy z owocami

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 260 g
mąka krupczatka 120 g
drożdże 30 g
jajko 2 szt
cukier 3 łyżka
maślanka 3/4 szklanka
olej rzepakowy 0,5 szklanka
truskawki 2 łyżka
maliny świeże 2 łyżka
jagody 2 łyżka
cukier perlisty 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec drożdżowy z owocami

Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.

Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.

Następnie je rozwałkowujemy na spory prostokąt.

Owoce miksujemy i rozsmarowujemy na cieście.

Ciasto zwijamy ( z dłuższej strony) w roladę po czym rozcinamy na pół.

Skręcamy ze sobą obydwie części i sklejamy brzegi formując wieniec.

Ostrożnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Posypujemy cukrem perlistym.

Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 07.07.2013 08:17
fajnie wygląda
malaczarna23 06.07.2013 13:33
wspaniały :) pychotka
msmors 06.07.2013 13:18
fajny przepis
Aleksandra/Olcia 06.07.2013 12:53
bnardzo apetyczny
marcia7 06.07.2013 12:46
super taki słodki wieniec
Janina 06.07.2013 12:04
Bardzo smacznie wygląda;)
2milutka 06.07.2013 11:52
jak pięknie wygląda mniam:)
Marta11 06.07.2013 11:22
wyglada bardzo ladnie juz dodaje do ulubionych przepisow i jak bede miala czas to zrobie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak