Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec drożdżowy z konfiturą i cynamonem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 g
mleko 100 ml
cukier 35 g
masło 50 g
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
konfitura wiśniowa 100 ml
cynamon Prymat 3 łyżeczki
brązowy cukier 2 łyżki
drożdże świeże 15 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec drożdżowy z konfiturą i cynamonem

W miseczce rozrobić posłodzone łyżeczką cukru drożdże, zalać letnim mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce.
W między czasie wymieszać pozostałe suche składniki: mąkę z pozostałym cukrem, szczyptą soli. Dodać jajko i masło.
Po ok 10-20 min dodać drożdżowy zaczyn i wyrabiać ciasto na gładką masę. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 1-2h do czasu aż podwoi swoją objętość.
Przygotować nadzienie: konfiturę wymieszać z cynamonem i brązowym cukrem.
Gotowe ciasto podsypać mąką, jeśli lepi sie do rąk, dodać więcej mąki.
Piekarnik nagrzać do 170 st C.
Ciasto wałkować na grubość ok 5mm, wysmarować nadzieniem zostawiając 2 cm brzegi.
Zwinąć w rulon, który przeciąć wzdłuż na 2 podłużne pasy, które zaplatać ze sobą jak warkocz. Delikatnie połączyć końce ze sobą tworząc wieniec.
Piec przez 25-30 min.
Gotowy wieniec może być pysznym gwiazdkowym prezentem lub wyjątkową dekoracją świątecznego stołu!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak