Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec drożdżowy z konfiturą i cynamonem
W między czasie wymieszać pozostałe suche składniki: mąkę z pozostałym cukrem, szczyptą soli. Dodać jajko i masło.
Po ok 10-20 min dodać drożdżowy zaczyn i wyrabiać ciasto na gładką masę. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 1-2h do czasu aż podwoi swoją objętość.
Przygotować nadzienie: konfiturę wymieszać z cynamonem i brązowym cukrem.
Gotowe ciasto podsypać mąką, jeśli lepi sie do rąk, dodać więcej mąki.
Piekarnik nagrzać do 170 st C.
Ciasto wałkować na grubość ok 5mm, wysmarować nadzieniem zostawiając 2 cm brzegi.
Zwinąć w rulon, który przeciąć wzdłuż na 2 podłużne pasy, które zaplatać ze sobą jak warkocz. Delikatnie połączyć końce ze sobą tworząc wieniec.
Piec przez 25-30 min.
Gotowy wieniec może być pysznym gwiazdkowym prezentem lub wyjątkową dekoracją świątecznego stołu!