Wieniec drożdżowy z cynamonem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mleko 3,2%

    170 ml
  • masło

    30 gram
  • drożdże świeże

    15 grm
  • mąka pszenna

    300 gram
  • sól

    1,5 łyżeczki
  • cukier

    4 łyżeczki
  • żółtko jajek

    1

Nadzienie

  • masło

    70 gram
  • cukier

    5 łyżek
  • cynamon

    3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzać.
Masło roztopić i przestudzić.
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać po 2 łyżeczki cukru i mąki oraz mleko i dobrze wymieszać.
Miseczkę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.
Roztopione masło przelać do miseczki, dodać żółtko i roztrzepać widelcem.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, pozostały cukier, rozczyn drożdżowy, masło z żółtkiem i zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do miski posmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Przygotować nadzienie: Masło dokładnie wymieszać z cukrem i cynamonem.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt, o grubości ok. 3 mm. Wierzch ciasta posmarować nadzieniem. Trochę nadzienia pozostawić do posmarowania gotowego wieńca. Ciasto zwinąć w rulon, przeciąć wzdłuż przez pół, nie docinając do końca. Pleść warkocz nadzieniem do góry. Końce ciasta połączyć tak, aby powstał wieniec.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć na nim wieniec i posmarować resztą nadzienia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Piec w temperaturze 200 stopni przez 25 min, a następnie zmniejszyć do 170 stopni i piec jeszcze 5 min.

Smacznego :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 08.11.2014 10:24
ale pięknie Ci to ciasto wyszło
Róża1 02.11.2014 19:16
wyszło Ci super !!!! poproszę o kawałek :-).
gosia56 02.11.2014 18:36
Super takie ciasto robię podobne;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat