Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec drożdżowy z cynamonem
Masło roztopić i przestudzić.
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać po 2 łyżeczki cukru i mąki oraz mleko i dobrze wymieszać.
Miseczkę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.
Roztopione masło przelać do miseczki, dodać żółtko i roztrzepać widelcem.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, pozostały cukier, rozczyn drożdżowy, masło z żółtkiem i zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do miski posmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Przygotować nadzienie: Masło dokładnie wymieszać z cukrem i cynamonem.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt, o grubości ok. 3 mm. Wierzch ciasta posmarować nadzieniem. Trochę nadzienia pozostawić do posmarowania gotowego wieńca. Ciasto zwinąć w rulon, przeciąć wzdłuż przez pół, nie docinając do końca. Pleść warkocz nadzieniem do góry. Końce ciasta połączyć tak, aby powstał wieniec.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć na nim wieniec i posmarować resztą nadzienia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Piec w temperaturze 200 stopni przez 25 min, a następnie zmniejszyć do 170 stopni i piec jeszcze 5 min.
Smacznego :-)