Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec drożdżowy z bakaliami
drożdże,połączyć z 50 ml ciepłego mleka,dodać 2 łyżki cukru.
Nakryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
2. Z laski wanilii wydrążyć miąższ i wraz z laską zagotować w
pozostałym mleku. Ostudzić wyjąć laskę wanilii.
3. Do wyrośniętego rozczynu dodać jajka,masło,cukier, sól.Wlać mleko
z wanilią.Wszystko wymieszać,wyrobić ciasto.Przełożyć ciasto do miski
suto wysmarowanej margaryną.Ponownie nakryć ściereczką i odstawić w
ciepłe miejsce na 30 minut.
4. Wyrośnięte ciasto drożdżowe, wyłożyć na stolnicę oprószoną
mąką, spłaszczyć,dodać skórkę pomarańczową,migdały i rodzynki
Ponownie zagnieć.
5.Podzielić na dwie równe części. Uformować 2 wałeczki o dł. 50cm.
wałeczki okręcać spiralnie wokół siebie. Końce mocno docisnąć i
zlepić. Wieniec przykryć i pozostawić na 15 minut do dalszego
rośnięcia.
6. Żółtko rozmącić z 2 łyżkami mleka,posmarować wieniec i wstawić
do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 30 minut.
7. Po upieczeniu zimny posypać cukrem pudrem.