Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec drożdżowy z bakaliami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

świeżych drożdży 45 g
mąki 500 g
mleko 180 ml
miękkiego masła lub margaryny 80 g
jajko szt
cukru trzcinowego 4 łyżki
szczypta soli
laska wanilii 1 szt
kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g
platkow migdałowych 60 g
rodzynek 3 łyżki
żółtko jajek 2 sz
mleko 2 łyżki
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec drożdżowy z bakaliami

1.Mąkę przesiać zrobić niewielkie wgłębienie,wkruszyć
drożdże,połączyć z 50 ml ciepłego mleka,dodać 2 łyżki cukru.
Nakryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
2. Z laski wanilii wydrążyć miąższ i wraz z laską zagotować w
pozostałym mleku. Ostudzić wyjąć laskę wanilii.
3. Do wyrośniętego rozczynu dodać jajka,masło,cukier, sól.Wlać mleko
z wanilią.Wszystko wymieszać,wyrobić ciasto.Przełożyć ciasto do miski
suto wysmarowanej margaryną.Ponownie nakryć ściereczką i odstawić w
ciepłe miejsce na 30 minut.
4. Wyrośnięte ciasto drożdżowe, wyłożyć na stolnicę oprószoną
mąką, spłaszczyć,dodać skórkę pomarańczową,migdały i rodzynki
Ponownie zagnieć.
5.Podzielić na dwie równe części. Uformować 2 wałeczki o dł. 50cm.
wałeczki okręcać spiralnie wokół siebie. Końce mocno docisnąć i
zlepić. Wieniec przykryć i pozostawić na 15 minut do dalszego
rośnięcia.
6. Żółtko rozmącić z 2 łyżkami mleka,posmarować wieniec i wstawić
do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 30 minut.
7. Po upieczeniu zimny posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak