Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec drożdżowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dkg
drożdże 5 dkg
masło 5 dkg
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
mleko 1 szkl
orzechy włoskie 3 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec drożdżowy

Kroki postępowania

1
Drożdże rozrobić w dwóch łyżkach letniego mleka. Przesiać mąkę na stolnicę, dodać sól , cukier, rozdrobnione drożdże , pozostałe mleko i stopione masło. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
Krok 1 - Wieniec drożdżowy foto
2
Gdy podrośnie , podzielić na dwie równe części, z każdej utoczyć wałek ok 60 cm.
Krok 2 - Wieniec drożdżowy foto
3
Upleść warkocz. Włożyć do formy okrągłej z kominkiem o średnicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Odstawić w ciepłe miejsce aby porosło. Posmarować żółtkiem, posypać orzechami. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piec około 45min.
Krok 3 - Wieniec drożdżowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 16.04.2016 17:09
Uwielbiam drożdżowe ciasta :)
mirosława4 16.04.2016 15:32
piękny ten wianuszek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak