Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wieniec drożdżowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
drożdże
mleko
mak
masło
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: wieniec drożdżowy

W misce wymieszaj drożdże(1/2 kostki) z łyżką mąki i cukru, odstawa na 10 minut. Kiedy podwoi objętość dodaj mąkę 3 szklanki, 3 jajka i ciepłe mleko 1/2 szklanki wyrabiaj około 10 minut aż ciasto będzie elastyczne i pojawią się pęcherzyki . Miskę wysmaruj oliwą i przełóż do niej wyrobione ciasto. Zostaw w ciepłe na godzinę.
Podsyp stolnicę mąką i podziel ciasto na 10 części rozwałkuj każdą część na prostokąty ok. 15 x 20cm. Posmaruj roztopionym masłem . Wzdłuż dłuższego boku zroluj ciasto. Sklej brzeg,zawiń w okrąg, przełóż na blaszkę .Ponacinaj co 2 cm..Zostaw do wyrośnięcia. Posmaruj roztopionym masłem i posyp makiem.Piecz w temp.180 stopni przez 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 28.09.2016 11:34
apetyczny !
Gracer 07.05.2014 23:33
wygląda smakowicie
mirosława4 07.05.2014 18:18
smakowicie się prezentuje
Sylwia26 07.05.2014 18:10
pyszny wieniec :)
Malinka 07.05.2014 17:46
Jak dla mnie super wypiek!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak