Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieloziarnisty chleb pszenno-żytni

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 600 ml
maślanka 200 ml
mąka pszenna typ 2000 250 gram
piwo 150 ml
płatki owsiane 300 gram
siemię lniane 225 gram
słonecznik łuskany 150 gram
sezam 115 gram
sól 30 gram
drożdże świeże 10 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Wieloziarnisty chleb pszenno-żytni

Do dużej miski wlewamy płyny i wkruszamy drożdże. Mieszamy łyżką aż się rozpuszczą. Potem dajemy całą resztę i mieszamy łyżką. Całość będzie bardzo gęsta i klejąca. Mieszamy łyżką 10 minut i przekładamy do foremki, w której będziemy wypiekać chleb. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 24 godziny.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 90 minut. Studzimy na kratce i kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 06.08.2014 12:26
Jaki pyszny chlebek
magdziorka6 05.08.2014 20:08
jak pysznie i zdrowo wygląda
kasienka23 05.08.2014 17:30
uwielbiam taki chlebek!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak