Wielozbożowe batony musli

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płatki owsiane

    1 szklanka
  • amarantus ekspandowany

    1 szklanka
  • platki

    1 szklanka, po kilka łyżek płatków
  • bakalie

    1 szklanka(żurawina, pestki dyni,
  • cukier brązowy

    6 łyżek
  • miód

    1 łyżka
  • masło

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

wszystkie płatki poza amarantusem prażymy kilka minut na suchej patelni. Dodajemy resztę ziaren, orzechów, płatków i owoców i jeszcze chwilę prażymy. Przesypujemy do miski. Wsypujemy ziarna amarantusa. Mieszamy.
Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy miód, masło i mieszamy aż do połączenia składników.
Karmelową masę wlewamy do miski z uprażonym musli i dokładnie mieszamy.
Masę wykładamy, delikatnie dociskając, w średniej wielkości blaszce, wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Zastygnięte kroimy ostrym nożem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rafał10 12.06.2012 12:51
ale bym zjadła
vesenka 12.06.2012 11:02
mają karmelowy posmak, o ile ktoś lubi, to powinny smakować. Koleżanki w pracy wciągnęły prawie całą blachę ;)
ewka1978 12.06.2012 10:58
ciekawe jak smakują

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat