Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkopolskie pyzy z gzikiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

twaróg 50 dag
śmietana 200 ml
cebula 2 szt
czosnek 2 ząbki
ogórek 1/2 szt
papryka czerwona 1/2 szt
papryka żółta 1/2 szt
ziemniaki 80 dag
masło 2 łyżki
koperek do dekoracji
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkopolskie pyzy z gzikiem

1. Ziemniaki umyj, obierz, opłucz. Ugotuj w lekko osolonej wodzie.
2. Twaróg rozetrzyj ze śmietaną na jednolitą masę. Wymieszaj z drobno posiekaną cebulą, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. umytą paprykę i obrany ogórek pokrój w drobną kostkę.
4. Koperek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Masło rozpuść.
5. ziemniaki odcedź, osusz, rozłóż na talerze. Polej masłem, posyp koperkiem.
6. Podawaj z gzikiem ( twaróg wymieszany ze śmietaną, wymieszany ze szczypiorkiem) posypanym posiekaną papryką i ogórkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 04.01.2014 08:46
bardzo lubię
IlonaAlbertos 25.07.2013 21:32
Uwielbiam pyzy.
AURELKA 03.09.2012 17:50
pycha
Iwusia 23.08.2012 21:34
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak