Wielkanocny żurek z wędzoną makrelą

Wielkanocny żurek z wędzoną makrelą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas do żurku

    1 szklanka
  • marchewka

    1 szt
  • majeranek Prymat

  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • śmietana 18 proc

    1 szklanka
  • wędzone żebareka

    1 szt
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

  • makrela wędzona

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy wodę , dodajemy liść laurowy starta marchewkę i wędzone żeberka. Gotujemy ok 30 min. Następnie dodajemy przyprawę uniwersalna i wlewamy zakwas żurku. Zagotowujemy. Doprawiamy pieprzem i majerankiem. Na koniec zaciągamy śmietaną. Makrele obieramy os ości rwiemy na kawałki. Nalewamy żurek i ozdabiamy kawałkami makreli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anja3107

14.03.2013 09:08
na pewno bardzo smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat