Wielkanocny żurek z jajkiem

Wielkanocny żurek z jajkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • majeranek

    1 łyżka
  • margaryna

    1 łyżki
  • kiełbasa swojska

    15 dag
  • cebula

    1
  • jajka

    4
  • zakwas

    50 ml
  • szczypiorek

  • rzeżucha

  • sól

  • pieprz

  • żurek śląski

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wielkanocny żurek z jajkiem foto
Do garnka należy wsypać znajdujące się w opakowaniu suszone warzywa, zalać 5 szklankami wody i gotować przez 10 minut,
Krok 2 - Wielkanocny żurek z jajkiem foto
Na patelni na margarynie podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka oraz swojską kiełbaskę pokrojoną w plastry.
Krok 3 - Wielkanocny żurek z jajkiem foto
następnie dodajemy znajdujące się przyprawy, dolewamy nieco zakwasu do ostrzejszego smaku, doprawiamy żurek majerankiem oraz pieprzem i solą – gotujemy jeszcze 10 minut.
Krok 4 - Wielkanocny żurek z jajkiem foto
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy na krzyż. Gorący żurek rozlewamy na talerze, z jednej strony układamy pokrojone jajko, a z drugiej podsmażoną z cebulką kiełbaskę. Całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem oraz dekorujemy rzeżuchą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Mysiunia

14.01.2013 17:01
żurek nie był robiony na święta, a w ramach testowania produktu. Osobiście nie preferuje zup z torebek, ale proponowany przez pewną ekologiczną firmę jest na prawdę smaczny

SmacznaPyza

14.01.2013 15:53
na święta to chyba można zrobić żurek samemu a nie z torebki....

BernadettaP

25.03.2012 21:10
Poczułam zapach świąt...

Monika78

25.03.2012 19:44
bardzo lubie zurek.. Twoj switenie sie prezentuje na talerzu...

Sroczka

24.03.2012 16:47
Bardzo apetycznie wygląda. Aż chce się jeść.

suzana

24.03.2012 14:57
uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat