Wielkanocny żurek w chlebie

Wielkanocny żurek w chlebie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Podstawowe

  • kiełbasa biała

    4 szt
  • boczek wędzony

    100 g
  • zakwas

    0,5 l na zurek
  • bulion warzywny

    2 l z włoszczyzny
  • chleb

    2-4 okragłe małe

Przyprawy

  • majeranek

    dużo
  • ziele angielskie

    2-3 ziarna
  • liść laurowy

    2 listki
  • sól

  • pieprz

  • liść lubczyku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wielkanocny żurek w chlebie foto
Warzywa dusić pod przykryciem w garnku na maśle przez ok. 15 minut. Zalać warzywa wrzątkiem, dodać sól i gotować na średnim ogniu przez ok 25 minut, do miękkości.
Boczek i kiełbasę podsmażamy delikatnie na suchej patelni.
Krok 2 - Wielkanocny żurek w chlebie foto
Dodać kiełbasę i boczek do zupy i gotować na minimalnym ogniu jeszcze przez 10 minut. Czosnek utrzeć w moździerzu z dodatkiem 2 szczypt soli, na gładką masę. Dodać do żurku i gotować jeszcze kilka minut.
W tym czasie należy wydrążyć ośródkę chleba i wstawić bochenki do piekarnika by były chrupkie:P
Krok 3 - Wielkanocny żurek w chlebie foto
Żurek podać z połówkami jajka i szczyptą chrzanu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Paolcia

17.04.2014 12:18
bardzo ładnie wygląda żurek w chlebie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat