Wielkanocny żurek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • włoszczyzna

  • biała kiełbasa

  • gotowy zakwas żurku

  • majeranek

  • sól

  • pieprz

  • jaja na twardo

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Włoszczyznę oraz białą kiełbasę gotujemy w lekko osolonej wodzie (ok 1.5 L wody) przez ok 15-20 min. Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę oraz włoszczyznę i czysty już wywar zaprawiamy gotowym zakwasem żurku oraz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Po zagotowaniu dodajemy pokrojoną w grube plastry kiełbasę. Na talerzu układamy połówki jajka i zalewamy je naszym gotowym już żurkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 13.06.2013 11:25
smaczny żurek
IKrakowianka 22.10.2012 19:02
wygląda wspaniale
Wafelek2601 22.07.2012 10:26
Pyszny żurek
bami 27.11.2011 14:25
Uwielbiam żurek :)
kotlet 05.11.2011 19:25
taki jest wyśmienity
Wacław 03.09.2011 11:12
uwielbiam żurek,pycha !
MAR3STA 02.08.2011 23:24
przepyszny żurek;)
Rybciia 17.06.2011 21:55
pysznie wygląda
Katarzyna/kate1980 22.05.2011 17:02
pyszności
Katarzyna/kate1980 22.05.2011 17:02
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat