Wielkanocny żur z białą kiełbasą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas żytni

    500 ml
  • bulion warzywny

    2 l
  • śmietana 30%

    2 szklanki
  • majeranek Prymat

    2 łyzki
  • cebula

    1 szt
  • kiełbasa biała

    1 kg
  • masło klarowane

    2 łyzki
  • czosnek

    3 ząbki
  • chrzan

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bulion zagotowujemy. Wlewamy zakwas , gotujemy. Białą kiełbasę kroimy w plastry ok 0,5 cm . Cebulę kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę z kiełbasą. Zawartość patelni przekładamy do gotującego się żurku. Gotujemy ok 5 min. Dodajemy posiekany czosnek, chrzan i majeranek. Zagotowujemy. Wlewamy śmietanę 30 % .

Jeszcze raz zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i cukrem jeżeli jest za kwaśny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 26.03.2016 23:19
Jutro też taki będę miała.
Ewelina1991 26.03.2016 10:55
uwielbiam żurek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat