Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocny żur z białą kiełbasą

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas żytni 500 ml
bulion warzywny 2 l
śmietana 30% 2 szklanki
Majeranek suszony Prymat 2 łyzki
cebula 1 szt
kiełbasa biała 1 kg
masło klarowane 2 łyzki
czosnek 3 ząbki
chrzan 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny żur z białą kiełbasą

Bulion zagotowujemy. Wlewamy zakwas , gotujemy. Białą kiełbasę kroimy w plastry ok 0,5 cm . Cebulę kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę z kiełbasą. Zawartość patelni przekładamy do gotującego się żurku. Gotujemy ok 5 min. Dodajemy posiekany czosnek, chrzan i majeranek. Zagotowujemy. Wlewamy śmietanę 30 % .

Jeszcze raz zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i cukrem jeżeli jest za kwaśny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 26.03.2016 23:19
Jutro też taki będę miała.
Ewelina1991 26.03.2016 10:55
uwielbiam żurek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak