Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocny żur na zakwasie

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas na żur
mąka żytnia 1 szklanka
czosnek 1 ząbek
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 4 szt
chleb razowy 1 kromka
zupa
marchew 3 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/4 szt
majeranek 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
pieprz 1/2 łyżeczki
kiełbasa biała 8 szt
ziemniak 4 większe
jaja 6 szt
śmietana 1/2 szklanki
woda 500 (ciepła)
woda 1 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny żur na zakwasie

Trzy dni przed gotowaniem zupy przygotować zakwas. Mąkę wymieszać ze szklanka gorącej wody. Przelać do większego słoika - najlepiej do glinianego garnka. Dodać pozostałą ciepłą wodę - tak aby łącznie było ok 750 ml. Wymieszać. Do słoika dodać ziele angielskie, liść laurowy, pokrojony w plastry czosnek oraz piętkę chleba. Ponownie zamieszać Przykryć czysta ściereczką na 3 dni. Przez ten czas , zakwasu nie mieszać.
W większym garnku zagotować wodę- u mnie 2.5 litra. Marchewkę, pietruszkę oraz seler, obrac , umyć pokroić w plastry i wrzucić do wody. Dodać ziele angielskie , liść laurowy sól i pieprz. Gotować ok 25 minut. Białą kiełbasę pokroić w grubsze plastry. Dodać do wywaru. Gotować ok 20 minut. W tym czasie jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w plastry. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, umyć i ugotować al dente w osolonej wodzie. Ziemniaki odcedzić i przełożyć do wywaru. Dodać majeranek. Z zakwasu wyciągnąć skórkę chleba , resztę przelać do zupy. Zmniejszyć ogień do minimum, zupa nie powinna się gotować, tylko lekko "pyrkać". Podgotowywać kolejne 20 minut. Po tym czasie dodać jajka oraz śmietanę i trzymać na ogniu jeszcze 30 minut. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milka100 09.11.2013 21:45
często robię bo rodzinka bardzo lubi
ppaulina 29.08.2013 12:21
pyszny żurek
fotoviderek 18.03.2013 20:14
Powoli czuje się już święta :)
leonowie 16.03.2013 19:14
jest naprawdę pyszne i zdrowe:)
Katarzyna54 15.03.2013 19:03
świetny przepis, mniam
Marlenka.S 15.03.2013 18:46
uwielbiam żurek, mniam
Mati13 15.03.2013 18:44
ależ kolorowy!
Megg 15.03.2013 17:56
pyszny!!!!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak