Wielkanocny żur na zakwasie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas na żur

  • mąka żytnia

    1 szklanka
  • czosnek

    1 ząbek
  • liść laurowy

    1 szt
  • ziele angielskie

    4 szt
  • chleb razowy

    1 kromka
  • zupa

  • marchew

    3 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler

    1/4 szt
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • pieprz

    1/2 łyżeczki
  • kiełbasa biała

    8 szt
  • ziemniak

    4 większe
  • jaja

    6 szt
  • śmietana

    1/2 szklanki
  • woda

    500 (ciepła)
  • woda

    1 (gorąca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Trzy dni przed gotowaniem zupy przygotować zakwas. Mąkę wymieszać ze szklanka gorącej wody. Przelać do większego słoika - najlepiej do glinianego garnka. Dodać pozostałą ciepłą wodę - tak aby łącznie było ok 750 ml. Wymieszać. Do słoika dodać ziele angielskie, liść laurowy, pokrojony w plastry czosnek oraz piętkę chleba. Ponownie zamieszać Przykryć czysta ściereczką na 3 dni. Przez ten czas , zakwasu nie mieszać.
W większym garnku zagotować wodę- u mnie 2.5 litra. Marchewkę, pietruszkę oraz seler, obrac , umyć pokroić w plastry i wrzucić do wody. Dodać ziele angielskie , liść laurowy sól i pieprz. Gotować ok 25 minut. Białą kiełbasę pokroić w grubsze plastry. Dodać do wywaru. Gotować ok 20 minut. W tym czasie jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w plastry. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, umyć i ugotować al dente w osolonej wodzie. Ziemniaki odcedzić i przełożyć do wywaru. Dodać majeranek. Z zakwasu wyciągnąć skórkę chleba , resztę przelać do zupy. Zmniejszyć ogień do minimum, zupa nie powinna się gotować, tylko lekko "pyrkać". Podgotowywać kolejne 20 minut. Po tym czasie dodać jajka oraz śmietanę i trzymać na ogniu jeszcze 30 minut. Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Milka100 09.11.2013 21:45
często robię bo rodzinka bardzo lubi
ppaulina 29.08.2013 12:21
pyszny żurek
fotoviderek 18.03.2013 20:14
Powoli czuje się już święta :)
leonowie 16.03.2013 19:14
jest naprawdę pyszne i zdrowe:)
Katarzyna54 15.03.2013 19:03
świetny przepis, mniam
Marlenka.S 15.03.2013 18:46
uwielbiam żurek, mniam
Mati13 15.03.2013 18:44
ależ kolorowy!
Megg 15.03.2013 17:56
pyszny!!!!!!!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat