wielkanocny żur na wędzonce z chrzanem

wielkanocny żur na wędzonce z chrzanem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas na żur

    1 but.
  • wędlina wędzona

    1/2 kg.
  • wywar od wędzonki

    2 l.
  • chrzan świeżo starty

    2 łyżki
  • czosnek

    6 ząbków
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • sól

  • pieprz czarny mielony

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

wędliny mogą być mieszane pokroić je w paseczki zalać wywarem od wędzonki,wlać zakwas oraz grubo starty chrzan,przykryć i zagotować,czosnek obrać i utrzeć z solą włożyć do gotującej się zupy wymieszać,doprawić do smaku pieprzem świeżo zmielonym oraz solą jeśli trzeba zagotować i odstawić,podawać z ugotowanym jajkiem na twardo pokrojonym na połowę lub ćwiartki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat