Wielkanocny zajączek-serniczek na zimno

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT o średnicy 24 cm

  • jajko

    4 sztuki
  • mąka

    4 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • sól

    szczypta
  • proszek do pieczenia

    szczypta
  • olej

    1 łyżka

KAJMAKOWY SERNIK

  • śmietana 30%

    250 ml
  • ser biały

    250 gram (z wiaderka)
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżeczki
  • czekolada gorzka

    0,5 tabliczki
  • masa kajmakowa

    300 gram

DEKORACJA

  • śmietana 30%

    0,5 litry
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżeczki
  • cukier

    2 łyżki
  • wiórki kokosowe

    do obsypania
  • daktyle

    na oczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wielkanocny zajączek-serniczek na zimno foto
BISZKOPT:Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy stopniowo żółtka. Puszystą masę delikatnie łączymy z mąką, proszkiem oraz olejem. Ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę i pieczemy około 20 minut w 180˚C.
Upieczony biszkopt studzimy.
Gotowy przekrawamy na dwie równe części. W ten sposób otrzymujemy 2 półkola, które przełożymy kajmakowym sernikiem.
Krok 2 - Wielkanocny zajączek-serniczek na zimno foto
KAJMAKOWY SERNIK:Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach
Krok 3 - Wielkanocny zajączek-serniczek na zimno foto
Żelatynę rozpuszczamy w ok 1/3 szklanki gorącej wody. Lekko studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy masę kajmakową. W następnej kolejności dodajemy ser.
Krok 4 - Wielkanocny zajączek-serniczek na zimno foto
Gdy składnik dokładnie się połączą wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy przygotowaną czekoladę. Masę mieszamy już za pomocą łyżki. Gotową przekładamy dwie połówki biszkoptu. Przełożone ciasto odstawiamy do zastygnięcia do chłodu.
Zastygnięty torcik stawiamy pionowo. W odległości około 1/3 od początku wycinamy trójkątny kawałek ciasta. Dzięki temu otrzymujemy głowę oraz tułów zajączka.


Mając gotowy zarys zajączka przystępujemy do jego dekoracji.
Krok 5 - Wielkanocny zajączek-serniczek na zimno foto
DEKORACJA:Żelatynę rozpuszczamy w około 1/3 szklanki wody. Delikatnie studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy cukier do smaku. Na koniec wlewamy ciepłą żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Śmietankę wylewamy na przygotowane ciasto. Nożem gładzimy całość. Ze śmietanki formujemy także ogonek. Z daktyla formujemy oczka i przyklejamy. Całość oprószamy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do lodówki by śmietanka stężała.
Z kartki wycinamy uszy i nosek. Przed podaniem wpinamy w króliczka. Wokół posypujemy waflowymi wiórkami. Podajemy!
Jadwiga/Jaga85
Taki króliczek to śliczna ozdoba wielkanocnego stołu!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pajbek 20.03.2016 00:14
Piękny zajączek
ben-ka 16.03.2016 17:15
Śliczny ten króliczek:)
Ada-Gaba 14.03.2016 19:57
piękny zajączek
Madzik239 10.03.2016 15:56
Śliczny króleiczek..na pewno zachwyci nie jedno dziecko
endzi 10.03.2016 08:20
Super pomysl!
IZABELA29 08.03.2016 08:58
świetnie wygląda
mysza75 12.12.2015 10:03
jaki piękny, ty to masz pomysły fajne
MałaMi89 11.12.2015 23:51
Ten zajączek mnie rozczula ;)
monika141 11.12.2015 21:36
śliczny zajączek
mikrusiak 11.12.2015 20:36
jeziuuuu.... to je śliczne :) BOSKI :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat