Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
3,5 szklanki -
proszek do pieczenia
4 łyżeczki -
czekolada gorzka
100 g -
cukier puder
1,5 szklanki -
kakao
4 łyżki -
mleko
2 szklanki -
olej
2/3 szklanki -
jajko
2 -
budyń śmietankowy
1 opakowanie -
mleko
1 szklanka -
cukier
3 łyżki -
masło
200 g -
alkohol
3 łyżki -
migdały mielone
100 g -
wiórki kokosowe
do dekoracji -
masa cukrowa lub marcepanowa
do dekoracji -
laska wanilii
do dekoracji -
amaretto
-
cukier waniliowy
2 łyżki -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżka
Sposób przygotowania
W międzyczasie przygotuj krem do ciasta: w 1/2 szklance mleka rozpuść budyń śmietankowy. Drugą połowę mleka wlej do garnka i zagotuj. Dodaj rozpuszczony budyń i poczekaj aż zgęstnieje. W misce ucieraj masło dodając powoli ostudzony budyń. Następnie dodaj alkohol, syrop oraz mielone migdały i dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa.
Ostudzone ciasto przekrój na pół, posmaruj kremem i złóż z powrotem w całość. Z ciasta wytnij kształt zająca, a następnie wysmaruj go dokładnie kremem. W miejscu, w którym powinna znajdować się głowa zająca umocuj większą muffinę przy pomocy kremu lub wykałaczki. W miejscu ogonka przymocuj mini-muffinkę. Całość wysmaruj kremem a następnie obsyp wiórkami kokosowymi tak, by przypominały puszyste futerko. Z reszty ciasta możesz zrobić nóżki zajączka. Z masy cukrowej ulep uszy zająca i przymocuj na głowie. Resztki ciasta można pokruszyć i rozsypać dookoła królika, tak by wyglądały jak świeża ziemia :) Z laski wanilii wyciąć wąsy zajączka :)
Komentarze (17)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (7)