Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocny zając Rafael

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3,5 szklanki
proszek do pieczenia 4 łyżeczki
czekolada gorzka 100 g
cukier puder 1,5 szklanki
kakao 4 łyżki
mleko 2 szklanki
olej 2/3 szklanki
jajko 2
budyń śmietankowy 1 opakowanie
mleko 1 szklanka
cukier 3 łyżki
masło 200 g
alkohol 3 łyżki
migdały mielone 100 g
wiórki kokosowe do dekoracji
masa cukrowa lub marcepanowa do dekoracji
laska wanilii do dekoracji
amaretto
cukier waniliowy 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny zając Rafael

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier z wanilią oraz pokrojoną czekoladę. W drugim naczyniu dokładnie wymieszaj ze sobą olej, mleko i jajko, a następnie dodaj do reszty składników i dokładnie wymieszaj. Większą część ciasta wlej do tortownicy, pozostałą część do jednej papierowej foremki do muffinów (to będzie głowa zająca) oraz jednej małej papierowej formaki do pralin (a to będzie jego ogonek :)). Ciasto w tortownicy piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 40 minut, natomiast muffiny ok. 20 minut. Odstaw ciasto do wystygnięcia.
W międzyczasie przygotuj krem do ciasta: w 1/2 szklance mleka rozpuść budyń śmietankowy. Drugą połowę mleka wlej do garnka i zagotuj. Dodaj rozpuszczony budyń i poczekaj aż zgęstnieje. W misce ucieraj masło dodając powoli ostudzony budyń. Następnie dodaj alkohol, syrop oraz mielone migdały i dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa.
Ostudzone ciasto przekrój na pół, posmaruj kremem i złóż z powrotem w całość. Z ciasta wytnij kształt zająca, a następnie wysmaruj go dokładnie kremem. W miejscu, w którym powinna znajdować się głowa zająca umocuj większą muffinę przy pomocy kremu lub wykałaczki. W miejscu ogonka przymocuj mini-muffinkę. Całość wysmaruj kremem a następnie obsyp wiórkami kokosowymi tak, by przypominały puszyste futerko. Z reszty ciasta możesz zrobić nóżki zajączka. Z masy cukrowej ulep uszy zająca i przymocuj na głowie. Resztki ciasta można pokruszyć i rozsypać dookoła królika, tak by wyglądały jak świeża ziemia :) Z laski wanilii wyciąć wąsy zajączka :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 14.02.2015 09:56
liczna dekoracja na świąteczny stół.
gosia561 02.04.2014 17:12
ale słodiak z niego
ppaulina 26.12.2013 19:30
rewelacyjny ten zajączek
kasia-gotuje.pl 01.04.2013 09:02
Śliczny zajączek! gratulację za pomysł i świetne wykonanie, ciekawe kto dał Ci 4 tak ładnie wykonany zajączek zasługuje na 6!
iwi 31.03.2013 08:27
Fajny zajączek.
gosia561 30.03.2013 20:49
śliczne działo
Monika58 30.03.2013 20:44
jaki śliczny i słodziutki
Janina 30.03.2013 20:42
Fajny taki zajączek-króliczek
babajaga1969 30.03.2013 20:30
fajny pomysł i pyszny wypiek
Andrzej8 30.03.2013 20:28
śliczny ten zajączek
Megg 30.03.2013 20:08
cudny zajączek!!!!!!!!!!!!
WiktoriaGotuje 30.03.2013 20:05
ciekawy pomysł, pięknie wyszedł ten zajączek
iziona 30.03.2013 19:33
Ale śliczny :)
Ania321 30.03.2013 19:29
piękny zając :)
noninka77 30.03.2013 18:59
ślicznie się prezentuje:)
Natalia6 30.03.2013 18:56
ohh niezalogowałam się, więc raz jeszcze mówię, że wygląda prześlicznie i na pewno świetnie smakuje. gratulacje :)
30.03.2013 18:53
wygląda prześlicznie i na pewno świetnie smakuje. gratulacje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak