Wielkanocny zając Rafael

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    4 łyżeczki
  • czekolada gorzka

    100 g
  • cukier puder

    1,5 szklanki
  • kakao

    4 łyżki
  • mleko

    2 szklanki
  • olej

    2/3 szklanki
  • jajko

    2
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • mleko

    1 szklanka
  • cukier

    3 łyżki
  • masło

    200 g
  • alkohol

    3 łyżki
  • migdały mielone

    100 g
  • wiórki kokosowe

    do dekoracji
  • masa cukrowa lub marcepanowa

    do dekoracji
  • laska wanilii

    do dekoracji
  • amaretto

  • cukier waniliowy

    2 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier z wanilią oraz pokrojoną czekoladę. W drugim naczyniu dokładnie wymieszaj ze sobą olej, mleko i jajko, a następnie dodaj do reszty składników i dokładnie wymieszaj. Większą część ciasta wlej do tortownicy, pozostałą część do jednej papierowej foremki do muffinów (to będzie głowa zająca) oraz jednej małej papierowej formaki do pralin (a to będzie jego ogonek :)). Ciasto w tortownicy piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 40 minut, natomiast muffiny ok. 20 minut. Odstaw ciasto do wystygnięcia.
W międzyczasie przygotuj krem do ciasta: w 1/2 szklance mleka rozpuść budyń śmietankowy. Drugą połowę mleka wlej do garnka i zagotuj. Dodaj rozpuszczony budyń i poczekaj aż zgęstnieje. W misce ucieraj masło dodając powoli ostudzony budyń. Następnie dodaj alkohol, syrop oraz mielone migdały i dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa.
Ostudzone ciasto przekrój na pół, posmaruj kremem i złóż z powrotem w całość. Z ciasta wytnij kształt zająca, a następnie wysmaruj go dokładnie kremem. W miejscu, w którym powinna znajdować się głowa zająca umocuj większą muffinę przy pomocy kremu lub wykałaczki. W miejscu ogonka przymocuj mini-muffinkę. Całość wysmaruj kremem a następnie obsyp wiórkami kokosowymi tak, by przypominały puszyste futerko. Z reszty ciasta możesz zrobić nóżki zajączka. Z masy cukrowej ulep uszy zająca i przymocuj na głowie. Resztki ciasta można pokruszyć i rozsypać dookoła królika, tak by wyglądały jak świeża ziemia :) Z laski wanilii wyciąć wąsy zajączka :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 14.02.2015 09:56
liczna dekoracja na świąteczny stół.
gosia561 02.04.2014 17:12
ale słodiak z niego
ppaulina 26.12.2013 19:30
rewelacyjny ten zajączek
kasia-gotuje.pl 01.04.2013 09:02
Śliczny zajączek! gratulację za pomysł i świetne wykonanie, ciekawe kto dał Ci 4 tak ładnie wykonany zajączek zasługuje na 6!
iwi 31.03.2013 08:27
Fajny zajączek.
gosia561 30.03.2013 20:49
śliczne działo
Monika58 30.03.2013 20:44
jaki śliczny i słodziutki
Janina 30.03.2013 20:42
Fajny taki zajączek-króliczek
babajaga1969 30.03.2013 20:30
fajny pomysł i pyszny wypiek
Andrzej8 30.03.2013 20:28
śliczny ten zajączek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat