Wielkanocny zając

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białej czekolady

    250 g
  • domowej truskawkowej konfitury

    300 ml
  • herbatników typu petitki

    50 g
  • wody

    1/3 szk
  • galaretka jagodowa

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wielkanocny zając foto
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ale woda nie może dotykać miski z czekoladą i nie może być za gorąca. Roztopioną czekoladą posmarować grubą warstwę dna foremki w kształcie zająca i obsmarować boki foremki. Tak przygotowaną foremkę wstawić do lodówki do zastygnięcia się czekolady. Po około 20 minutach posmarować ewentualne prześwity na dnie foremki ( najlepiej zobaczyć pod światło ) i ponownie posmarować boki foremki grubszą warstwą czekolady.
Krok 2 - Wielkanocny zając foto
Znowu wstawić foremkę do lodówki. Do rondelka włożyć domową konfiturę z truskawek, wlać wodę i zagotować. Następnie wyspać galaretkę i dokładnie wymieszać ( można użyć galaretki o innym smaku ). Herbatniki zmiksować i dodać do konfitury a potem dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wystudzić. Gdy czekolada się zetnie wypełnić foremkę przygotowaną masą. Wyrównać powierzchnię i wstawić formę na 10 minut znowu do lodówki. Po upływie pożądanego czasu wyjąć foremkę i zalać masę resztą płynnej czekolady.
Krok 3 - Wielkanocny zając foto
Wypełnioną foremkę wstawić do lodówki na jakieś 30-40 minut aby wszystko się związało i czekolada stwardniała. Można przetrzymać dłużej aby mieć pewność, że zając ładnie nam wyjdzie z formy. Gotowego zająca kroić na kawałki i zajadać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna87 25.11.2014 15:00
Proste a efektowne :)
marenka 06.11.2014 08:53
Fajny ten zajączek:)
Pomocnik 15.06.2013 16:42
tylko go zjeść
dodi 15.06.2013 13:45
piękny i pyszny
joanna30 15.06.2013 12:24
Świetny pomysł i jaka ładna ozdoba wielkanocnego stołu :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat