Wielkanocny torcik-koszyczek z pisankami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jajko

    4 sztuki
  • mąka

    4 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 szczypta
  • śmietanka

  • śmietanka kremowa

    0,5 litry
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżeczki
  • mleko

    0,5 szklanki
  • nutella

    3-4 łyżki
  • MASA NA DEKORACJĘ:

  • masło

    1,5 kostki
  • mleko

    0,7 litra
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • budyń waniliowy

    1 sztuka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • mąka tortowa

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • cukier

    2-3 łyżki
  • czekolada deserowa

    3/4 tabliczki
  • barwniki

  • herbatniki czekoladowe

    ok 15 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wielkanocny torcik-koszyczek z pisankami foto
BISZKOPT:
Białka ubić , dodać cukier. Następnie do puszystej masy dodać żółtka. Całość wymieszać delikatnie z mąką już za pomocą łyżki. Piec około 15 min w 180°C.

Po upieczeniu biszkopt studzimy. Następnie obcinamy brzegi biszkoptu tworząc ciasto w kształcie jajka.

ŚMIETANKA:

W przegotowanym mleku rozpuszczamy żelatynę. Studzimy. Herbatniki kruszymy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy nutellę. Następnie wsypujemy herbatniki. Dokładnie ubijamy by uzyskać jednolitą masę. Na koniec dokładamy żelatynę. Miksujemy.
Tężejącą śmietankę wylewamy na nasz biszkopt, tworząc uwypuklenie tak, aby otrzymać ładny kształt jajka. Odstawiamy do chłodu do zastygnięcia.
Dekorujemy.
Krok 2 - Wielkanocny torcik-koszyczek z pisankami foto
MASA:
Połowę mleka dokładnie rozrobić z żółtkami, mąkami, cukrem waniliowym i budyniem. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i na gotujące się , wlać rozrobione składniki. Cały czas intensywnie mieszając ugotować budyń. Ostudzić.

Masło ucieramy na puch, dodając stopniowo budyń. Częścią masy obłożyć tort. Wykałaczką naszkicować kontury koszyka i jajek. Pozostałą masę podzielić na tyle części ile chcemy uzyskać kolorów. Największą część powinna stanowić masa przeznaczona na koszyk. Aby uzyskać brązowy kolor dodajemy do niej rozpuszczoną czekoladę. Pozostałe części masy barwimy odpowiednimi barwnikami. Dekorujemy torcik za pomocą specjalnych końcówek.
Krok 3 - Wielkanocny torcik-koszyczek z pisankami foto
To pyszny świąteczny torcik.
Lekki i smaczny, a dodatkowo pięknie się prezentuje na wielkanocnym stole. Jeśli ktoś nie ma jeszcze zaplanowane, co będzie piekł na te święta polecam.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 28.11.2015 08:36
Śliczny, taki bardzo Wielkanocny.
foczka-ks 22.11.2015 22:18
znakomity ten torcik
gosia56 09.10.2015 13:42
super pomysł;)
Ada-Gaba 28.08.2014 22:01
śliczne wykonanie
Motorek 18.04.2014 16:54
bardzo fajny torcik
gosia561 02.04.2014 17:11
pięknie ozdobiony
gusia1000 13.02.2014 00:25
Jest genialny.
artur7 06.01.2014 16:46
poprostu piatka plus
Małgorzata9 05.01.2014 21:21
zadroszczę talentu
Barbara13 05.01.2014 16:12
Cudny! Gratuluję pomysłu i talentu :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat