Wielkanocny torcik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    4
  • mąka tortowa

    3 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżka
  • cukier waniliowy

    16 g
  • cukier

    3 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1/3 łyżeczka

Masa

  • budyń waniliowy

    1
  • budyń śmietankowy

    1
  • mleko

    700 ml
  • masło

    125 g
  • cukier

Dodatkowo

  • polewa czekoladowa

    50 g
  • mleko

    2 łyżka
  • kolorowa posypka

  • ciastka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wielkanocny torcik  foto
Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek i białka ubić na sztywno z obydwoma cukrami. Potem nadal ubijając dodaj żółtka i wymieszaj.
Krok 2 - Wielkanocny torcik  foto
Mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i łopatkę delikatnie wymieszać.
Krok 3 - Wielkanocny torcik  foto
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę i piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25-30 minut.
Krok 4 - Wielkanocny torcik  foto
Biszkopt wystudzić
Krok 5 - Wielkanocny torcik  foto
i przekroić na pół na dwa krążki. Przed smarowaniem masą biszkopty nasączyć np. herbatą.
Krok 6 - Wielkanocny torcik  foto
Masa : 2/3 mleka wlać do garnka i zagotować. Budynie wsypać do reszty mleka, dodać cukier do smaku, wymieszać i wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając. Chwilę gotować aż budyń zgęstnieje i wystudzić. W misce utrzeć miękkie masło o cały czas ucierając dodawać porcje budyniu. gdy masa jest gotowa przystąpić do składania ciasta. Przełożenie : Pierwszy biszkopt nasączyć i położyć na paterze lub talerzu, wyłożyć około 2/3 masy, rozprowadzić ją po placku i
Krok 7 - Wielkanocny torcik  foto
przykryć nasączonym drugim krążkiem. Resztą masy posmarować wierzch i boki tortu i
Krok 8 - Wielkanocny torcik  foto
dookoła na przemian udekorować ciastkami. Można obwiązać je wstążką i tak zostawić do ścięcia się ciasta co uchroni ciastka przed ich odklejeniem.
Krok 9 - Wielkanocny torcik  foto
W kąpieli wodnej rozpuścić polewę z mlekiem i polać nią ciast a na koniec posypać posypką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 24.03.2016 22:43
śliczny torcik
Małgorzata9 11.04.2014 21:05
smakowicie wygląda
iziona 11.04.2014 20:38
Idealna ozdoba swiatecznego stołu :)
Beata999 11.04.2014 19:21
Ładnie,świątecznie ozdobiony.
Róża1 11.04.2014 14:20
wspaniały !!!!!!!!!!!!
Ewelina1991 11.04.2014 14:02
śliczny torcik :)
dodi 11.04.2014 13:49
apetyczny torcik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat