wielkanocny sernik gotowany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    4,5 szklanki
  • masło

    15 dag
  • jajka

    2-3
  • miód płynny

    4,5 łyżki
  • biały ser

    1 kg
  • masło

    10 dag
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier wanilinowy

    2 opakowania
  • jajka

    3
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżeczki
  • aromat pomarańczowy

  • polewa czekoladowa

  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Roztopić miód z masłem.Dodać do mąki razem z jajkami, cukrem i sodą oczyszczoną. Wyrobić ciasto i podzielić na trzy części. Każdą część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 10 minut w temperaturze 160-180 °C. Każdy surowy placek nakłuwać widelcem, aby równo wyrósł.
Ser dwukrotnie zmielić i przełożyć do garnka.Następnie do sera dodać masło, cukier, cukier waniliowy,mąkę ziemniaczaną i jajka. Wszystko razem wymieszać i zagotować.Dodać odrobinę aromatu.Gorącą masą przekładać miodowe placki. Polać polewą czekoladową.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ewelinapac 01.09.2011 12:41
pycha
patusia 24.08.2011 10:20
Zapowiada się przepysznie. Muszę wypróbować, bo gotowanego sernika jeszcze nigdy nie jadłam :)
polly66 25.03.2011 18:51
znów się zrobi:)
Jolanta40 25.03.2011 15:30
niedługo Wielkanoc, fajny
cukiereczek 04.12.2010 14:28
Super
gacopierz23 06.10.2010 07:37
Gotowany? ciekawy
pawel007 16.08.2010 07:58
super,
misia53 10.08.2010 21:55
Gotowanego nigdy nie robiłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat