Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocny sernik

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ser twarogowy 250 g
jajko 1
cukier puder 1/4 szklanki
olej rzepakowy 60 ml
mleko 110-115 ml
budyń waniliowy 20 g
cukier waniliowy 1/3 łyżeczki

do ZIELONEJ części

pestki dyni zmielone 10 g
herbata matcha szczypta

do ŻÓŁTEJ części

orzechy w miodzie 15 g
kurkuma szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny sernik

Ser krótko miksujemy w robocie kuchennym.
Dalej miksując dodajemy cukier, jajko, budyń, mleko i na końcu wlewamy olej. Wszystko miksujemy na gładką masę, będzie dość rzadka.
Odlewamy połowę ciasta i mieszamy ze zmielonymi na proszek pestkami dyni i herbatą.
Zieloną masę przekładamy do wysmarowanej 17 cm foremki z kominem.
Do drugiej części wsypujemy zmielone w młynku orzechy w miodzie lub batony miodowe. Mieszamy i przekładamy do foremki.
Sernik pieczemy w piekarniku w kąpieli wodnej w 170 C, około 40 minut. Dobrze jest zostawić jeszcze sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach około 20 minut.
Po tym czasie sernik lekko ostygnie i dobrze wyjdzie z formy, możemy go jeść na ciepło, jest wspaniały.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 26.03.2018 14:47
Smaczny serniczek : )
jejkuchnia 25.03.2018 20:18
Bardzo ciekawy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak