Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocny pasztet z żurawiną

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 1 kg
schab 500 g
wątróbka drobiowa 500 g
żurawina 200 g
marchew 3
cebula 2
jajko 5
Liść laurowy suszony Prymat 3
ziele angielskie 5
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
masło
Bułka tarta klasyczna Prymat
boczek 600 surowy bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny pasztet z żurawiną

Kroki postępowania

1
Karkówkę, schab i boczek gotujemy z obranymi marchewkami, cebulą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości. Pozostawiamy do przestygnięcia. Wątróbkę sparzamy gorącą wodą. Następnie mięso mielimy razem z warzywami i doprawiamy do smaku. Do mięsa dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do pasztetu. Wszystko dokładnie mieszamy z żurawiną (małą część zostawiamy do przyozdobienia góry pasztetu).
Krok 1 - Wielkanocny pasztet z żurawiną foto
2
Foremkę wysmarowujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Nakładamy mięso, wyrównujemy powierzchnię i układamy kilka owoców żurawiny.
Krok 2 - Wielkanocny pasztet z żurawiną foto
3
Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180st (termoobieg). Gotowy pasztet pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 3 - Wielkanocny pasztet z żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 27.02.2014 00:25
wygląda bardzo apetycznie
SylwiaMagdaSabin 21.01.2014 22:05
Apetyczny pasztet.
Sylwia26 21.01.2014 21:54
ale pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak