Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

łosoś 500 gram
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżka
mleko 4 łyżka
masło 3 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
jajko 2 sztuka

PONADTO

bulion drobiowy 300 mililitr
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

Porada

cienki szczypiorek do dekoracji płatki migdałów do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką

Bułkę tartą zalać lekko podgrzanym mlekiem i odstawić na 15 minut.
Łososia przełożyć do pojemnika rozdrabniacza i bardzo dokładnie rozdrobnić. Dodać namoczoną bułkę tartą, jajka, sól, pieprz, miękkie masło i zmiksować na jednolitą masę.

Foremkę keksową o pojemności 1 litra wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę rybną i wyrównać powierzchnię. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 25-30 minut. Upieczony pasztet odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Bulion drobiowy podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Odstawić do przestygnięcia. Pasztet udekorować szczypiorkiem i płatkami migdałów, zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galarety. Następnie pasztet wyjąć z foremki i delikatnie odklejając papier do pieczenia przełożyć na półmisek. Podawać pokrojony na grube plastry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 08.03.2016 09:00
pysznie wygląda
Alex_M 14.11.2015 10:34
ale pysznosci :)
wyattearp 28.10.2015 14:01
rewelacja !!!!
jagoda5913 28.10.2015 00:54
super przepis
norweska20 27.10.2015 20:32
ale on apetyczny
wwwiolka 27.10.2015 19:18
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak