Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocny pasztet z królika

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątróbki z kurczaka 300 gram
pierś kurczaka 300 gram
cebula biała 1 sztuka
jajko 3 sztuki
bułki czerstwe 2 sztuki
sól i pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
chrzan tarty 150 gram
żurawina 150 gram
wino białe 200 ml
boczek 300 gram
królik 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny pasztet z królika

Tuszkę umyć, podzielić na mniejsze kawałki następnie dodać boczek i rozdrobnioną cebulę, podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić. Pod koniec duszenia dodać pokrajaną na małe kawałki wątrobę oraz mięso z kurczaka. Naczynie z miękkim mięsem zestawić z ognia, mięso wyjąć i oddzielić od kości. Dodać bułki i odstawić do wystudzenia. Zimne mięso razem z bułką przepuścić trzykrotnie przez maszynkę, dodać jajka (wcześniej z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do masy), przyprawić do smaku, wyrobić. Foremkę wysmarować masłem i wsypać bułkę tartą (obsypać blaszkę- większa keksówkę albo mniejszą foremkę kwadratową/prostokątną). Wyłożyć masę do formy (pozostawiając ok.1,5-2 cm od górnego brzegu)wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 60 minut. Pod koniec posmarować rozkłóconym jajkiem. Wyłączyć po tym czasie piekarnik i zostawić w nim do ostygnięcia. Schłodzić.

Żurawinę poddusić na winie zmiksować.Przestudzoną połączyć z chrzanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 19.02.2013 23:43
polecam i dziękuję za opinie
pacpaw 23.08.2012 21:53
ten sos chrzanowo-żurawinowy bardzo mnie zaciekawił. muszę na najbliższą Wielkanoc coś podobnego zrobić
Rafał10 29.05.2012 15:07
PYCHOTKA! Uwielbiam smak potraw z królika! Po przepisie widać, że składniki się zgrywają... muszę wypróbować !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak