Wielkanocny obiad –makaronowe gniazda

Wielkanocny obiad –makaronowe gniazda

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • mięso mielone wieprzowe

    400 gram
  • jajka

    6 ugotowane na twardo
  • jajko

    1 do miesa
  • bułka czerstwa

    1 sztuka
  • mleko

    do namoczenia bułki
  • cebula

    1 mała
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól morska

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • olej do smażenia

  • bułka tarta

    do panierki

Sos

  • mąka

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • mleko

    1 szklanka
  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • sól do smaku

  • suszone pomidory

    6 połówek
  • bazylia otarta Prymat

DODATKOWO

  • makaron

    1 opakowania(dowolny)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wielkanocny obiad –makaronowe gniazda foto
Jajka gotujemy na twardo. Gotowe odcedzamy i obieramy.
Krok 2 - Wielkanocny obiad –makaronowe gniazda foto
Bułkę namaczamy w mleku. Mięso przekładamy do miski. Cebulę wraz z czosnkiem drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Następnie dokładamy do niego jajko, namoczoną (odciśniętą) bułkę, przyprawy do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Wielkanocny obiad –makaronowe gniazda foto
Mięso dzielimy na 6 części. Z każdej części formujemy placuszek. Układamy na nim ugotowane jajko i dokładnie obtaczamy mięsem.
Krok 4 - Wielkanocny obiad –makaronowe gniazda foto
Tak przygotowane klopsiki obtaczamy w bułce tartej
Krok 5 - Wielkanocny obiad –makaronowe gniazda foto
Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Miedzy czasie gotujemy makaron i przygotowujemy sos.
Krok 6 - Wielkanocny obiad –makaronowe gniazda foto
Sos:
Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy mąkę. Chwilkę razem podgrzewamy i zalewamy mlekiem.
Krok 7 - Wielkanocny obiad –makaronowe gniazda foto
Cały czas mieszając dokładamy przyprawy i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Zagotowujemy.

Ugotowany makaron formujemy na talerze w gniazda. Na nim układamy po 1,2 lub 3 połówki usmażonych klopsików (w zależności czy jest to porcja dla osoby dorosłej, czy dla dziecka).
Makaron delikatnie polewamy sosem. Całość dekorujemy świeżymi listami bazylii i podajemy.
Jadwiga/Jaga85
To szybkie danie, idealne na wielkanocny stół. Syte i smaczne.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

24.11.2015 09:56
Ciekawe połączenie.

gusia1000

06.06.2014 00:09
Smaczne jedzenie.

Kuchenka

24.05.2014 18:51
pięknie się prezentuje

berys18

24.05.2014 09:41
bardzo ładny i apetyczny obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat